Vizite și slujiri arhierești la parohii din diasporă

Un articol de: Diac. Andrei Butu - 17 Iunie 2020

Ierarhii ortodocși români din diasporă au efectuat săptămâna trecută vizite pastorale în comunități românești, unde au fost anunțate noi măsuri de relaxare privind activitățile sociale publice. Cu acest prilej, ierarhii au săvârșit Sfânta Liturghie, au rostit cuvinte de învățătură, au botezat copii și i-au binecuvântat pe cei prezenți. În această perioadă, au fost organizate și tabere la mare pentru tineri, în cadrul cărora s-au desfășurat mai multe activități educaționale și spirituale.

În contextul Anului omagial al pastorației părinților și copiilor, Parohia Ortodoxă Română „Sfântul Proroc Moise” din Asolo, Italia, a organizat în perioada 7-12 iunie 2020 tradiționala tabără parohială la mare, se arată pe episcopia-italiei.it. În cadrul taberei, au participat 45 de copii, grupați în baza nucleelor familiale, câte cinci copii însoțiți de câte un adult, mod de organizare ce respectă reglementările pentru sănătate publică impuse de autoritățile de stat din peninsulă. 

Copiii au vizitat Fabrica della Scienza, Tropicarum e Aquarium din Jesolo, unde au observat animalele în mediul lor și au adresat întrebări, întărind cunoștințele dobândite pe parcursul anului școlar. De asemenea, au participat și la alte activități educative, precum și la Sfânta Liturghie.

Spania

Preasfințitul Părinte Timotei, Episcopul ortodox român al Spaniei și Portugaliei, a săvârșit sâmbătă, 13 iunie 2020, Sfânta Liturghie în Parohia „Sfinții Români” din Mostoles, Spania, cu ocazia împlinirii a 10 ani de la înființarea parohiei. Alături de ierarh s-au rugat părintele paroh Marius Picu și alți slujitori de la Centrul eparhial, se arată pe obispadoortodoxo.es.

A doua zi, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală din Madrid. În cuvântul de învățătură rostit, Preasfinția Sa a vorbit despre sfințenie și exemplul sfinților în viața noastră. „Biserica a rânduit o duminică dedicată tuturor sfinților, deoarece în calendar nu sunt trecuți toți sfinții, ci doar o mică parte, dar pe lângă cei cunoscuți și cei trecuți în calendar mai există mulți alți sfinți necunoscuți care se cuvine a fi cinstiți în această zi. Prima Duminică după Rusalii este dedicată sfinților, pentru că Sfântul Duh este Sfințitorul, sfințenia este roada și lucrarea Duhului Sfânt. Fără Duhul Sfânt nu există nici sfințenie, nici posibilitatea de a intra în Împărăția lui Dumnezeu. Toți sfinții sunt pentru noi modele de urmat. Sfinții au fost întotdeauna smeriți, ei niciodată nu s-au considerat sau crezut sfinți. Cine spune despre el că este sfânt, acela n-are smerenie și implicit nici sfințenie. Omul cu cât se apropie de Dumnezeu mai mult, cu atât se vede pe el mai păcătos și se smerește mai mult”, a spus Preasfințitul Părinte Episcop Timotei.

Episcopia Europei de Nord

Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, a efectuat în ultima perioadă mai multe vizite pastorale în comunitățile parohiale românești din Suedia și Danemarca, se arată pe episcopiascandinavia.se. În Duminica întâi după Rusalii, a Tuturor Sfinților, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie la Parohia românească din Copenhaga. Ierarhul a botezat mai mulți copii atât în capitala Danemarcei, cât și în orașul suedez Lund.

Ungaria

În Duminica Tuturor Sfinților, 14 iunie 2020, Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român din Ungaria, s-a aflat în mijlocul credincioșilor de la Parohia Ortodoxă Română „Sfântul Ierarh Nicolae” din Bichișceaba (Békéscsaba), Ungaria, unde a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, informează Biroul de presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria. 

În cuvântul de învățătură rostit, ierarhul a evidențiat semnificațiile acestei duminici, a Tuturor Sfinților. „Sunt foarte importante cunoașterea și cinstirea sfinților, deoarece aceștia au fost oameni ca și noi, întru totul asemenea nouă, dar ei au știut să aibă minte luminată și inimă deschisă, pentru a putea înțelege chemarea lui Dumnezeu și darurile cele mari pe care El le-a făcut neamului omenesc. Acestea i-au determinat să își schimbe viața, să Îi urmeze Lui și să își găsească, astfel, rosturile și împlinirea deplină, pe care nici un lucru din lumea aceasta nu poate să îl ofere la aceeași măsură. Înțelegerea sfințeniei și a chemării lui Dumnezeu este cu atât mai importantă în zilele noastre, când societatea contemporană pare atât de dezorientată și pornită contra valorilor tradiționale, între care se numără și credința, încât ancorarea în ceea ce știm că a fost esențial și de căpătâi pentru strămoșii noștri este cu atât mai importantă și pentru noi”, a spus Preasfințitul Părinte Episcop Siluan. 
La final, părintele paroh Aurel Bătrân i-a oferit ierarhului o copie după icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Nicula.