„What Work Is/ Ce este munca” - titlul expoziției românești în cadrul Bienalei de la Veneția

Un articol de: Daniela Șontică - 20 Martie 2024

Artistul plastic Şerban Savu va reprezenta România la cea de a 60‑a Expoziţie Internaţională de Artă de la Veneția, cu proiectul „What Work Is/ Ce este munca”. Curatoriată de Ciprian Mureșan, expoziția se va desfășura concomitent în Pavilionul național din Giardini della Bienale și în Noua Galerie a Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția, în perioada 20 aprilie - 24 noiembrie 2024.

Proiectul a fost prezentat pe 20 martie, la Biblioteca Națională a României, într‑o conferință de presă la care, împreună cu artistul și curatorul, au participat Diana Baciuna, secretar de stat în Ministerul Culturii din România, Andrei Novac, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe din România, Liviu Jicman, președintele Institutului Cultural Român, și Ioana Ciocan, comisarul României pentru ediția acestei bienale.

„«What Work Is/ Ce este munca» este, de fapt, titlul unui poem al lui Philip Levine, un mare poet american, cu care am intrat în contact, citindu‑i poeziile şi am rămas imediat fascinat de poezia lui. Aşadar, e o preocupare mai veche a mea această temă a muncii şi, să zicem, la mijlocul anilor 2000, mă interesa foarte mult să cercetez puţin arta de dinainte de '89, arta oficială. Şi mi s‑a părut că e nevoie de un pic de aprofundare a acestei chestiuni şi am luat la rând temele vehiculate de arta realist‑socialistă a vremii, pe care le‑am transpus în actualitate, în ziua de astăzi. Aşadar, m‑am uitat la lumea din jurul meu, prin perspectiva istoriei artelor, şi, inevitabil, tema muncitorului a fost cea mai pregnantă. Muncitorul era stâlpul societăţii, era pilonul în jurul căruia se construia societatea utopică", a spus Șerban Savu la conferință.

Expoziția este inspirată din realismul și arta de propagandă din fostelor țări comunsite ale Europei de Est. Picturile lui Șerban Savu vor fi aranjate „într‑un poliptic amplu” și „o bancă‑instalaţie ce înglobează postamentele a patru machete arhitecturale decorate cu mozaicuri". Noua Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia va fi astfel transformată într‑un atelier de mozaic, unde vor activa studenţi ai universităţilor de arte din Iaşi şi Chişinău, devenind un spaţiu de producţie ce duce mai departe tradiţia manufacturieră locală a micilor ateliere veneţiene. „Vor fi echipe de câte doi artişti mozaicari din Universitatea de Artă din Iaşi şi Universitatea de Artă din Chişinău, care pe parcursul a şapte luni (...) vor crea un mozaic de mari dimensiuni cu o scenă de relaxare, de picnic, pe care intenţionăm să o donăm oraşului Chişinău”, a precizat Şerban Savu.

Preşedintele ICR a subliniat că proiectul României la Bienală reprezintă foarte bine şi ţara, precum şi strategia ICR de diplomaţie culturală pentru perioada 2022-2026 implementată de Institut.

Tema generală a celei de a 60‑a Expoziţii Internaţionale de Artă - La Biennale di Venezia este „Străini pretutindeni".

România participă la Bienala de la Veneția din 1907, iar din 1938 are propriul pavilion.