Zece medalii pentru elevii pasionaţi de astronomie
România a fost gazda primei ediții a Olimpiadei Internaționale de Astronomie și Științele Spațiului pentru Juniori (OIASSJ 2022), desfășurată în perioada 31 octombrie - 7 noiembrie 2022 la Câmpulung Moldovenesc (județul Suceava). Competiția a reunit echipe cu prezență fizică din opt țări (Thailanda, Columbia, Cehia, Grecia, Nepal, Republica Moldova, Ucraina și România), respectiv o echipă din Canada, în sistem online.
Concurenții au susținut două probe: o probă teoretică (de 4 ore) și o probă observațională, structurată, la rândul său, în alte trei subprobe: proba de Planetariu, proba hărții mute și proba de noapte (cu instrumente observaționale). Cei zece elevi olimpici din lotul țării noastre au obținut zece medalii, dintre care cinci de aur: Ilinca Sandu (Colegiul Național „Petru Rareș” din Piatra Neamț, jud. Neamț) - învingătoare absolută la proba teoretică, învingătoare absolută la proba de Planetariu și învingătoare absolută (punctaj maxim) OIASSJ 2022; Rafaela Barac Bologa (Colegiul Național „Ștefan cel Mare” din Suceava) - învingătoare absolută la proba observațională de noapte; David Palaghianu (Colegiul Național „Ștefan cel Mare” din Suceava) - învingător absolut la proba observațională de zi.
Medaliile de argint au fost obţinute de Radu Ioan Stoian (Colegiul Național „Gheorghe Murgoci” din Brăila); Andrei Ștefan Iercoșan şi Daniel Petrenciuc (elevi la Colegiul Național „Vasile Lucaciu” din Baia Mare, jud. Maramureș), iar medaliile de bronz de Nectarie Pașca (Colegiul Național „Emil Racoviță” din Cluj-Napoca) şi Ioan-Tudor Băcilă (Școala Gimnazială nr. 8 din Sibiu). (O. N.)