Zeci de persoane au făcut schimb de cărți într-o ceainărie
Întâlnirea „Schimb de cărți”, eveniment ce se desfășoară de șase ani, a strâns laolaltă într-o ceainărie din București aproximativ 20 de cititori de toate vârstele, de la liceeni la pensionari. Iubitorii de carte se duc, lunar, în diverse ceainării pentru a oferi un volum la schimb sau pur și simplu pentru a vorbi despre ce au mai citit în ultima perioadă.
Întâlnirea din luna iunie, la evenimentul „Schimb de cărți”, a avut loc duminică într-o ceainărie din București, unde câteva zeci de persoane au venit să schimbe cărți și impresii despre autorii citiți. Andreea Chebac, coordonatorul acestui proiect, afirmă că este vorba despre o întâlnire informală între cititori. „Participanții pot veni cu volume, dar și fără, pot veni cu cărți să le schimbe cu alți participanți. Schimbul nu este permanent, în sensul că își pot recupera cărțile pe care le aduc.” Chebac mai spune că, în acest fel, oamenii pot face schimb de cărți sau, pur și simplu, pot participa la discuții despre autorii citiți în ultima lună, „despre ce am mai citit bun, ce ne-a mai plăcut, ce ne recomandăm unii altora”.
În medie, la astfel de schimburi participă în jur de 15-20 de persoane, precizează coordonatorul evenimentului, care adaugă că manifestarea are loc deja de șase ani în București, iar participanții se întâlnesc o dată pe lună în diverse ceainării. „Aici vin oameni foarte variați: liceeni, studenți, oameni de 20, de 30 de ani, oameni ieșiți la pensie, foarte diverși, pentru că pasiunea pentru citit nu are vârstă, e un lucru pe care îl faci toată viața. Cărțile sunt la fel de diverse ca și cititorii. Avem de la cărți clasice la cărți foarte noi, SF-uri, romane pentru adolescenți, cărți romantice, de dezvoltare personală, cam orice. Nu pot să mă gândesc la un domeniu pe care să nu îl găsim în cutiile cu cărți de la «Schimb de cărți», subliniază Andreea Chebac. Prin aceste întâlniri lunare este susținută lectura.
„Schimb de cărți” este un proiect al bookblog.ro care are loc nu doar în Capitală, ci și în alte orașe ale țării, precum Galați, Cluj, Sibiu, Hunedoara, Oradea și Suceava. Este un eveniment deschis, în continuă dezvoltare, astfel că intrarea este liberă și oricine poate participa. În plus, cei care doresc să aducă întâlnirile „Schimb de cărți” în orașul lor, pot trimite un e-mail la adresa andreea@bookblog.ro pentru mai multe detalii.
În București au loc diverse evenimente ce au ca scop încurajarea lecturii, în această categorie putând fi inclusă și „Noaptea cărţilor deschise”, eveniment desfășurat în seara de 23 aprilie, în Parcul Colțea. Manifestarea a fost, de fapt, o campanie dedicată lecturii, în cadrul căreia participanţii au avut posibilitatea să ofere o carte din propria bibliotecă în schimbul altei cărţi noi publicate de Editura Litera. Spre deosebire de „Schimb de cărți”, unde cititorii își recuperează cartea, în cazul „Nopții cărților deschise”, cărţile au fost donate către cinci biblioteci şcolare din zone defavorizate ale ţării.