Ziua națională a lecturii, marcată în școlile din întreaga țară
Potrivit unui comunicat al Ministerului Educației, astăzi, în intervalul orar 11:00-14:00, în școlile din țară, învățătorii și profesorii au obligația să organizeze activități dedicate lecturii, la care să participe toți elevii. Campania dedicată acestei zile se desfășoară sub motto-ul „Citim împreună”. „Lectura construieşte legături profunde şi statornice în minţile tuturor, fie copii sau adulţi”, a subliniat Sorin Cîmpeanu, ministrul educației, în comunicat. Ziua naţională a lecturii se deschide oficial de la ora 10:00, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” din București, unde vor fi rostite mesajele reprezentanţilor Administraţiei Prezidenţiale, Academiei Române, Primăriei Municipiului Bucureşti şi ai altor instituţii preocupate de promovarea lecturii, dar și ale miniştrilor educaţiei şi culturii.
La Iași, activități dedicate lecturii se desfășoară în mai multe școli și licee. Astfel, elevii Colegiului Naţional „Costache Negruzzi” vor participa la o lectură publică și o discuție despre importanța lecturii cu scriitorul Dan Lungu și cu actorul Horațiu Mălăele, iar la Colegiul Național „Mihai Eminescu”, liceenii se întâlnesc cu scriitoarele Nicoleta Dabija și Antonia Mihăilescu.
Nu doar şcolile şi liceele sunt implicate în astfel de manifestări, ci și bibliotecile locale, județene sau metropolitane, unde se desfăşoară activităţi de prezentare a propriilor servicii, de obţinere a unui permis, de colectare şi donare de carte, inclusiv prin amenajarea de standuri în incinta școlilor.
Conform raportului Eurostat din 2019, doar 6,5% dintre români cumpără cel puțin o carte pe an, date care ne plasează pe ultimul loc în Europa la consumul de carte. De asemenea, potrivit statisticilor, în România există doar două librării la 100.000 de locuitori.