Comunitatea credincioșilor din Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”‑Titan și‑a sărbătorit astăzi, 23 noiembrie, cel de‑al treilea ocrotitor spiritual, Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, care s
Liturghie solemnă în Catedrala „Hristos Mântuitorul”
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a coliturghisit luni, 4 decembrie, împreună cu alţi întâistătători şi reprezentanţi ai Bisericilor Ortodoxe Autocefale în Catedrala „Hristos Mântuitorul” din Moscova. Liturghia festivă a fost săvârșită cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la întronizarea Sfântului Patriarh Tihon al Moscovei și al Întregii Rusii, după restabilirea instituţiei patriarhatului în Biserica Ortodoxă Rusă, în 1917.
La slujba din impunătoarea catedrală moscovită a participat şi Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei și Exarh patriarhal, precum şi ceilalţi membri clerici din delegaţia Patriarhiei Române. Delegaţiile prezente la Moscova au intrat pe rând în catedrală, iar Sfânta Liturghie a fost prezidată de Preafericitul Părinte Teodor al II-lea, Patriarhul Alexandriei şi al Întregii Africi, înconjurat de ceilalți patriarhi și întâistătători de Biserici Ortodoxe Autocefale prezenți la Moscova în aceste zile. Cu această ocazie aniversară, de la Mănăstirea Donskoi din capitala Rusiei a fost adusă racla cu sfintele moaşte ale Sfântului Ierarh Tihon, care a stat în centrul catedralei tot timpul Liturghiei.
La finalul Sfintei Liturghii din Catedrala „Hristos Mântuitorul” a luat cuvântul Preafericitul Părinte Kiril, Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii, adresându-se întâistătătorilor şi reprezentanţilor celorlalte Biserici-surori, arhiereilor Patriarhiei Moscovei, prezenţi la lucrările Sinodului arhieresc al Bisericii Ortodoxe Ruse şi la festivităţi, reprezentanţilor autorităţilor de stat şi locale prezenţi la slujbă, precum şi tuturor credincioşilor sosiţi la slujba Întâmpinării Maicii Domnului, conform calendarului neîndreptat. În cuvântul său, Patriarhul Moscovei a subliniat comuniunea frăţească a întregii Ortodoxii legată de sărbătoarea Bisericii Ortodoxe Ruse, mulţumind întâistătătorilor şi reprezentanţilor Bisericilor Ortodoxe Autocefale pentru sosirea la Moscova şi împărtăşirea bucuriei acestei Biserici-surori. „Cu adevărat aceasta a fost o Sfântă Liturghie universală care prin legătura dragostei a adus împreună oameni de vârste diferite, ranguri și poziții din țări variate, care cu toții aparțin de Una, Sfântă, Sobornicească și Apostolică Biserică”, a exprimat Preafericirea Sa.
De asemenea, Patriarhul Rusiei a spus că experiențele istorice dramatice nu au împiedicat Biserica Ortodoxă să mărturisească adevărul Evangheliei chiar și în vremuri tulburi și nesigure.
„Dumnezeu știe cât de multe s-au făcut și a suportat Biserica noastră în acei ani, un timp plin de multe suferințe și încercări. Pentru ea, principala lucrare a fost și rămâne de a sluji lui Dumnezeu și oamenilor. Asta înseamnă că și în viitor ea va conserva succesiunea apostolică și ordinea ierarhică canonică, proclamând neînfricat Evanghelia Adevărului, răspunzând întrebărilor contemporanilor și oferind sfaturi pastorale conformându-se învățăturilor Sfântului Apostol Petru: «Ci pe Domnul, pe Hristos, să-L sfinţiţi în inimile voastre şi să fiţi gata totdeauna să răspundeţi oricui vă cere socoteală despre nădejdea voastră» (1 Petru 3, 15)”, a spus Preafericitul Părinte Kiril.
A urmat cuvântul Preafericitului Părinte Patriarh Teodor din partea tuturor reprezentanţilor Bisericilor Ortodoxe Autocefale, în care a amintit despre importanţa evenimentelor petrecute acum 100 de ani şi de personalitatea Sfântului Tihon, primul Patriarh rus de după restabilirea instituţiei patriarhatului în Biserica Rusă. De asemenea, Patriarhul Alexandriei a mulţumit pentru ajutorul primit din partea Bisericii Ruse surori în misiunea pe care o săvârşeşte în Africa.
După-amiază, delegaţiile străine sosite la Moscova au participat la un concert festiv alături de arhierei şi clerici ai Bisericii Ortodoxe Ruse, organizat în Palatul de Stat din Kremlin.
Despre aceste evenimente aniversare din Patriarhia Moscovei ne-a vorbit și Înaltpreasfințitul Părinte Ilarion, Mitropolit de Volokolamsk, președintele Departamentului pentru relații externe bisericești al Patriarhiei Moscovei și a Întregii Rusii. „Centenarul restabilirii patriarhatului este o dată importantă pentru Biserica noastră deoarece ne amintim de un eveniment istoric care s-a desfășurat într-o perioadă tulbure și datorită căruia Biserica a reușit să supraviețuiască în cele mai negre zile ale sale. Suntem foarte bucuroși să salutăm la Moscova pe întâistătătorii și reprezentanții Bisericilor Ortodoxe surori care au fost prezenți aici, suntem bucuroși să îl vedem pe Preafericitul Părinte Patriarh Daniel cu care am avut bucuria să ne întâlnim de curând la București și sperăm că aceste festivități vor contribui la întărirea unității interortodoxe”, a spus IPS Părinte Mitropolit Ilarion.