Dispariția empatiei și cultivarea morbidă a individualității și a satisfacerii imediate a propriilor plăceri modifică ontologic ființa umană, integrând-o într-o formă actualizată a barbarismului. Astfel,
„Tolle et lege!” - „Ia și citește!”
Cuvintele providențiale auzite de Fericitul Augustin în anul 387 în grădina casei sale din Mediolanum, care l-au trimis la textul Sfântului Apostol Pavel din Epistola către Romani 13, 12-14: „Noaptea e pe sfârşite; ziua este aproape. Să lepădăm dar lucrurile întunericului şi să ne îmbrăcăm cu armele luminii. Să umblăm cuviincios, ca ziua: nu în ospeţe şi în beţii, nu în desfrânări şi în fapte de ruşine, nu în ceartă şi în pizmă; ci îmbrăcaţi-vă în Domnul Iisus Hristos şi grija de trup să nu o faceţi spre pofte”; pentru că noaptea existenței deșarte este pe sfârșite și ziua Domnului este aproape, ne sună și nouă, creștinilor de astăzi, ca un imperativ, astfel: Ia şi citeşte Evanghelia! Ia şi citeşte Noul Testament! Ia şi citeşte Biblia! Ia şi citeşte Sfinţii Părinţi! Ia şi citeşte Filocalia! Ia şi citeşte Patericul egiptean! Ia şi citeşte Vieţile Sfinţilor! Ia şi citeşte Proloagele şi Sinaxarul! Ia şi citeşte Acatiste şi Paraclise! Ia şi citeşte Predica de pe Munte! Ia şi citeşte Imnul dragostei! Ia şi citeşte Epistolele către cele şapte Biserici din Asia! Ia şi citeşte biblia naturii şi Revelaţia Scripturii! Ia şi citeşte scrierile părintelui Arsenie Boca!
Ia şi citeşte cărțile lui Moise din Vechiul Testament și minunează-te de Facerea lumii și a omului, de frumusețea raiului, de jertfa lui Abel și de curcubeul legământului de după potop, de Arătarea Preasfintei Treimi la stejarul Mamvri și te înfricoșează de pedepsirea Sodomei și a Gomorei; urcă pe scara cerului de la Betel și cere-i lui Iosif să-ți tâlcuiască toate visele tale din Egiptul deșertăciunii. Descalță-ți încălțămintea din picioare deodată cu Moise și cazi cu fața la pământ înaintea lui Dumnezeu, Care-ți vorbește prin rugul aprins al Scripturii. Ieși în grabă din Egipt, precum oarecând Lot din Sodoma, și trecând prin Marea Roșie, te adapă cu apă din stânca rugăciunii și te hrănește cu mana cerească a cuvântului lui Dumnezeu și cu Pâinea euharistică a Sfintei Liturghii. Mergi neabătut călăuzit de stâlpul de foc care este Hristos Domnul și adumbrit de norul harului Duhului Sfânt, precum poporul lui Israel în pustie. Îndulcește-ți apele de la Mara cu lacrimi de bucurie, răstignindu-te în rugăciune precum Moise pe munte, sprijinit de Aaron și de Or - dragostea și smerenia. Ia şi citeşte și împlinește cele zece porunci de pe tablele de piatră ale legii, ferindu-te de închinarea și dănțuirea în jurul vițelului de aur al lumii slujitoare lui mamona și lui Veliar. Ridică-ți cortul sfânt în pustia vieții și intrând în cămara cea mai dinlăuntru, stai de vorbă cu Dumnezeu în „sfânta” și, o dată pe an, în „Sfânta sfintelor”. Privește totdeauna cu credință neclintită ortodoxă înspre Cel preînchipuit de șarpele de aramă și stoarce în potirul sufletului tău strugurele adus din Eșcol de către Iosua și Caleb. Treci Iordanul împreună cu Iosua, icoană a lui Hristos și dărâmă zidurile Ierihonului sinelui din tine însuți, restaurând mai apoi zidurile Ierusalimului, împreună cu Neemia. Oprește prin credință „Soarele Dreptății” (Maleahi 3, 20) deasupra Gabaonului vieții tale și pe Maica Domnului - Theotokos „cu luna sub picioare” (Apocalipsă 12, 1), deasupra Aialonului existenței tale!
Vechiul Legământ
Ia și citește cartea Judecătorilor și fii plin de râvnă și curaj în lupta duhovnicească, precum Ghedeon și Samson. Învață fidelitatea lui Rut și, citind cărțile Regilor, deprinde ascultarea lui Samuel și chemarea lui din cortul sfânt, smerenia și curăția lui David, precum și înțelepciunea lui Solomon. Ia și citește cele scrise despre Sfinții proroci Ilie și Elisei și cazi la pământ înaintea focului dumnezeiesc pogorât din cer pe Carmelul Bisericii Ortodoxe, învrednicindu-te de mantia prorocului, de vei contempla carul de foc al înălțării minții prin teologie și teologhisire, la cer. Ia și citește cărțile lui Ezdra și Neemia și întoarce-te din Babilon, pentru ca să-ți rezidești templul vieții tale, dărâmat de Nabucodonosor.
Ia și citește Psalmii lui David și lasă-te învăluit de harfa Psalmilor lui, după ce mai înainte nu ți-ai întors fața dinspre bubele Sfântului și dreptului Iov, cel mult pătimitor, de pe grămada de gunoi a lumii. Ia și citește cărțile lui Solomon, deprinde înțelepciunea Proverbelor, convinge-te de „deșertăciunea deșertăciunilor” din Ecclesiast și întraripează-te cu iubirea sufletului-mireasă față de Mirele-Hristos, din Cântarea Cântărilor.
Ia și citește cărțile prorocilor și cazi la pământ deodată cu Isaia în templu, cu Ieremia în genunchi pe zidurile Ierusalimului, stropindu-le cu lacrimi, cu Iezechiel la râul Chebar și cu Daniel înaintea Revelației „Celui Vechi de zile”. Rămâi statornic și nu-ți pleca genunchii nici înaintea lui Baal, după pilda celor 7.000 de bărbați din istoria Sfântului Ilie; și nici înaintea chipului de aur din valea Dura, după exemplul celor trei tineri aruncați și rămași nevătămați, din cuptorul Babilonului. Ia și citește cărțile prorocilor „mici”, fiind ucenic al lui Iona în Ninive și al Sfântului proroc Avacum în turnul cel de veghe. Ia și citeșe cărțile „necanonice”, punte între Vechiul Testament și Noul Testament și nu uita sfatul lui Tobit, care spune că „Taina regelui se cuvine s-o păstrezi, iar lucrurile lui Dumnezeu este de laudă să le vesteşti. Faceţi bine şi răul nu vă va ajunge!” (Tobit 12, 7).
Cărţile Noului Testament
Ia și citește cărțile Noului Testament; ridică-te de la vama lumii și citește Evanghelia de la Matei; leapădă giulgiul în Ghetsimani și citește Evanghelia de la Marcu; mergi împreună cu Cleopa pe drumul spre Emaus și citește Evanghelia de la Luca, stând neclintit lângă crucea Domnului, împreună cu Maica Domnului, cu Sfânta Maria Magdalena și cu celelalte sfinte femei mironosițe, și lasă-te purtat de vulturul ioaneic spre înălțimile Evangheliei de la Ioan; pentru că toți îngerii din Sfânta Scriptură se regăsesc în icoana îngerului Sfântului Apostol și Evanghelist Matei; leul lui Samson și al lui David se regăsesc în leul Sfântului Evanghelist Marcu, iar toate jertfele Vechiului Testament se regăsesc în Hristos, prin „vițelul cel îngrășat” al Sfântului Evanghelist Luca. Ia și citește cartea Faptele Apostolilor, primind în chivotul sufletului tău, pentru veșnicie, limba de foc a Duhului Sfânt de la Rusalii, urmând pe Sfinții Apostoli Petru și Ioan în templu la ceasul al nouălea și pe Corneliu Sutașul în rugăciune, în Cezareea, în același ceas. Suie-te în carul famenului etiopian împreună cu Sfântul Arhidiacon Filip, uimindu-te de tâlcuirea acestuia din cartea prorocului Isaia; după ce a trecut umbra Sfântului Apostol Petru pe ulițele Ierusalimului și peste tine, și după ce ai contemplat fața Sfântului Arhidiacon Ștefan „ca o față de înger”, învrednicindu-te să descoperi, să vezi și să crezi neîncetat dogma Șederii Mântuitorului Iisus Hristos în ceruri, de-a dreapta Tatălui, prin Revelația din sinedriu. Cazi pe drumul dinspre poarta Damascului cu Sfântul Apostol Pavel, ca să ți se deschidă poarta teologiei și teologhisirii răpirii minții la al treilea cer, din Epistola a II-a către Corinteni. Fii slujitor la Cina cea de Taină a Sinodului Apostolic din Ierusalim, ascultând cuvântul Sfântului Apostol Iacob, cel dintâi Episcop al Ierusalimului, și urmează-l pe Sfântul Apostol Pavel în toate călătoriile lui misionare, chiar și în temnița din Filipi și în Areopagul din Atena, atingându-te cu evlavie de ștergarele lui din Efes și adunând vreascuri împreună cu el, în vreme de ploaie, după naufragiul din Malta.
Ia și citește toate Epistolele Apostolului neamurilor. Fii roman în „Cohorta Italica”, precum Corneliu Sutașul, și român în „Cohorta Dacica”, împreună cu Sfântul Apostol Andrei și cu toți Sfinții români și daco-romani din veac. Împlinește Imnul dragostei din Epistola I către Corinteni și îmbracă armele duhovnicești pentru războiul nevăzut din Epistola către Efeseni. Fii ucenic apostolic în Tesalonic și împreună slujitor cu Sfântul Timotei în Efes și cu Tit în Creta. Rămâi „sclav” al lui Filimon în Roma și în Colose, eliberat prin Hristos, împreună cu Onisim și fă-ți din casa ta biserică, precum Acvila și Priscila și Narcis din Laodiceea. Fii „evreu între evrei” (Filipeni 3, 5), precum Sfântul Apostol Pavel, prin Epistola către creștinii din neamul ales, și intră în soborul teologic al celor șapte Epistole Sobornicești, împreună cu Sfinții Apostoli Iacob, Petru, Ioan și Iuda, descoperind și propovăduind că Dumnezeu este iubire și Dumnezeu este lumină (I Ioan 1, 5; 4, 8).
Gândul la veacul ce va să fie
Ia și citește Sfânta și dumnezeiasca carte a Apocalipsei, la umbra pomului vieții din Patmosul vieții tale și pe malurile râului vieții, din albia vieții tale de teolog și creștin ortodox, în glas îngeresc de trâmbițe și de tunete și în lumini dumnezeiești de fulgere, izvorâte din tronul Dumnezeirii; contemplând pe Hristos Cel Răstignit și Înviat din morți, în mijlocul celor șapte sfeșnice de aur și ascultându-L vorbind sufletului tău și lumii întregi, prin Biserică; ca să ajungi în cele din urmă la „tăcerea de o jumătate de ceas, din cer” (cf. Apocalipsă 8, 1). Ia și citește, mai înainte de desfacerea celor șapte peceți ale Cărții Sfinte și de revărsarea celor șapte potire, Epistolele Sfântului Apostol și Evanghelist Ioan, scrise la porunca Mântuitorului Hristos, către cele șapte Biserici din Asia și vezi de ești rece, căldicel sau în clocot (Apocalipsă 3, 15-16)!
Cuvintele dumnezeiești sau îngerești „Tolle et lege!” - „Ia și citește!”, auzite cândva de către Fericitul Augustin, străbat veacurile, din grădina din Mediolanum până în grădina plină de flori ale virtuților, dar uneori și de buruienile patimilor, a lumii și a vieții noastre de astăzi. Prin urmare, iubite cititor, „iară și iară”: Ia și citește Evanghelia! Ia și citește Noul Testament! Ia și citește Biblia! Ia și citește pe Sfinții Părinți! Ia și citește Filocalia! Ia și citește Patericul egiptean! Ia și citește Viețile Sfinților, Proloagele și Sinaxarul! Ia și citește colecția „Părinți și scriitori bisericești”! Ia și citește biblia naturii și Revelația Scripturii!