„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Conferinţa „Pătimitori și pătimire în închisorile comuniste”, la Deva
În sala `Europa” a Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara, a avut loc vineri seara o conferință organizată de Episcopia Devei și Hunedoarei, dedicată memoriei martirilor din temnițele comuniste, intitulată „Pătimitori și pătimire în închisorile comuniste”.
Preasfinţitul Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, la a cărui iniţiativă s-a organizat manifestarea, a susţinut o prelegere despre represiunile regimului comunist, care a întreprins sistematic campanii de discreditare a Bisericii și de remodelare abuzivă a conștiințelor spirituale ale oamenilor.
Au mai luat cuvântul, apoi, mai mulți conferențiari cu preocupări în studierea comunismului românesc. La invitația PS Episcop Gurie, la conferință a participat Preasfinţitul Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților, care a prezentat o serie de mărturii ale celor care au pătimit în temnițele comuniste. Apoi, dr. Adrian Petcu din cadrul Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității și conf. dr. George Enache de la Universitatea din Galați au susținut prelegeri cu privire la situația vieții monahale românești în perioada comunistă, cu un accent pe dosarul de urmărire al părintelui Arsenie Boca. Prof. dr. Sorin Șipoș, de la Universitatea din Oradea, a prezentat personalitatea lui Silviu Dragomir și cum a reușit acesta, prin obiectivitatea și fidelitatea cercetării sale, să creeze un model de analiză istorică autentică, fără influențe politico-ideologice specifice vremurilor în care și-a desfășurat activitatea.
Cu acest prilej a avut loc lansarea volumului „Silviu Dragomir - Istoric” de Sorin Șipoș, apărut cu binecuvântarea PS Episcop Gurie, sub egida Editurii Episcopiei Devei și Hunedoarei. Lucrarea a apărut într-o a treia ediție, revizuită și adăugită, cu prezentarea integrală a dosarului de urmărire al istoricului Silviu Dragomir.
Conferința s-a încheiat cu un cuvânt de mulțumire adresat de PS Episcop Gurie atât celor care prin prelegerile lor au oferit o imagine a ceea ce a însemnat regimul totalitar comunist pentru societatea și Biserica Română, cât și tuturor celor care au participat la eveniment. Conferinţa a făcut parte din seria de manifestări prilejuite de hramul Catedralei Episcopale „Sfântul Ierarh Nicolae” și „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Deva.