„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
„Eminescu – om, geniu și poet divin”, recital al actorului Dorel Vișan, la Muzeului Mitropoliei Clujului
În seria de evenimente intitulate „Serile culturale ale Muzeului Mitropoliei Clujului”, luni, 24 iunie, în sala mare a muzeului, actorul și poetul Dorel Vișan a susținut un recital intitulat „Eminescu – om, geniu și poet divin”.
La eveniment au fost prezenți Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, preoți și numeroși clujeni.
Alături de poet au susținut un microrecital de operă soprana Oana Trâmbițaș și mezzosporana Iulia Merca de la Opera Națională Română din Cluj-Napoca, acompaniate la pian de Bianca Murariu, doctorandă a Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. Programul muzical a cuprins un grupaj de lieduri și poeme consacrate, după versurile poetului Mihai Eminescu.
La final, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a mulțumit tuturor celor implicați în organizarea serii culturale și a evidențiat faptul că „Mihai Eminescu a fost un poet creștin, cu o serioasă viață spirituală, în ciuda tuturor speculaților că acesta ar fi fost ateu”. Ierarhul i-a oferit, cu acest prilej, lui Dorel Vișan o icoană cu Maica Domnului, pictată pe sticlă. Moderatorul evenimentului a fost pr. Bogdan Ivanov, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.
„Consacrat ca unul din evenimentele de referință din cultura română, dedicate lui Mihai Eminescu, recitalul susținut de Dorel Vișan își propune să readucă în atenția publicului clujean traseul biografic al poetului sub forma unei călătorii prin universul poetic, dar și zbuciumul sufletesc al omului de geniu, care ne oferă bune repere pentru înțelegerea esenței ființei omenești, cu bucuriile și frământările ei”, conform pr. Bogdan Ivanov.