„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Icoana Maicii Domnului de la Rohia, adusă la Baia Mare
Preasfinţitul Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a întâmpinat, vineri, 3 martie, în faţa Catedralei Episcopale din Baia Mare, Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Rohia, județul Maramureș.
După ce s-au închinat la Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Rohia, cei prezenţi, în dangătul clopotelor, au pornit în procesiune cu icoana în jurul Catedralei, unde a fost pusă spre închinare pentru credincioşii băimăreni şi din împrejurimi.
Icoana a fost adusă la Cataedrala băimăreană pentru a fi scoasă din nou în procesiune în jurul Catedralei Episcopale, împreună cu alte zeci de icoane din zestrea Catedralei, în Duminica Ortodoxiei. Icoana rămâne în Catedrala Episcopală până luni la amiază, după care se va întoarce la locul ei de la Mănăstirea Rohia.
Icoana Maicii Domnului de la Rohia a mai fost adusă la Catedrala Episcopală în anul 2003, la târnosirea locașului de cult oficiată de patriarhii Teoctist şi Petros VII.
„Această icoană a Maicii Domnului, care a ajuns la Rohia venind din Sfântul Munte Athos, pictată fiind pentru evenimentul sfinţirii bisericii Mănăstirii Rohia, care a avut loc în 15 august 1926, a fost gândită ca Maica Domnului îndurerată, sau Maica Domnului de la Cruce, îmbrăcată în veşmânt negru”, a spus credincioşilor PS Episcop Iustin care a subliniat faptul că „Maica Domnului a fost profund îndurerată în Ardeal, iar icoana de la Mănăstirea Nicula a plâns la 1700, când s-a rupt trupul Bisericii din Ardeal prin trecerea, în mod abuziv şi forţat, a unei părţi dintre români la altă credinţă”.
Icoana Maicii Domnului de la Rohia a fost pictată de monahul Nicanor din Sfântul Munte Athos şi dăruită preotului ctitor Nicolae Gherman. În icoană, Maica Domnului este în veşmânt negru, dar cu faţa luminată. „Maica Domnului este îndoliată, pentru că sunt rupţi în două fiii aceluiaşi neam, care au fost trecuţi la altă credinţă, dar faţa Ei este luminată pentru că s-a născut prima mănăstire ortodoxă în Ardeal”, a completat ierarhul.
De-a lungul timpului, icoana Maicii Domnului de la Rohia a ocrotit mănăstirea, pe vieţuitorii ei şi ţinutul, a făcut şi face minuni: „Această icoană, care are 90 de ani, a fost cea care a ocrotit vieţuitorii Mănăstirii Rohia. Este făcătoare de minuni şi mult iubită de călugări şi de poporul lui Dumnezeu, pentru că s-au minunat toţi, şi călugării, şi autorităţile timpului, cum a reuşit Maica Domnului să se salveze în chip minunat în urma unui incendiu care a cuprins tronul pe care a fost aşezată. De atunci credincioşii au socotit-o făcătoare de minuni şi multe minuni s-au întâmplat în chip minunat în faţa Icoanei Maicii Domnului”, a mai spus PS Episcop Iustin. Astfel, a fost amintită și minunea făcută cu stareţul Mănăstirii Rohia, arhim. Serafim Man, care, bolnav fiind de cancer, a fost trimis acasă de medici, care ziceau că mai are de trăit câteva ceasuri. Rugându-se Maicii Domnului să-l mai lase să trăiască dacă mai are nevoie de el, părintele Serafim a mai trăit încă 30 de ani şi nu a murit de cancer, cu metastaze, cum avea în spital, ci de moarte naturală, în vârstă de 75 de ani, fără nici o metastază în corp, conform celor povestite de ierarh.
Liturghia Darurilor înainte sfinţite
După încheierea Acatistului Maicii Domnului citit la icoana făcătoare de minuni de la Rohia, PS Episcop Iustin a oficiat, în Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, Liturghia Darurilor înainte sfinţite şi a vorbit credincioşilor despre icoana de la Mănăstirea Rohia şi despre o parte din minunile săvârşite de aceasta: „Să fiţi fericiţi că trăiţi aceste zile în care putem să ne închinăm în libertate, în pace şi în linişte şi să-i cerem Maicii Domnului tot ce dorim, tot ce spune Evanghelia”.