„Atunci când S-a născut Iisus în Betleemul Iudeei, în zilele regelui Irod, iată magii de la Răsărit au venit în Ierusalim, întrebând: Unde este împăratul Iudeilor, Cel ce S-a născut? Căci am văzut la Ră
Întâlnirea anuală a tinerilor ortodocși din Arhiepiscopia Alba Iuliei
Întâlnirea anuală a tinerilor ortodocși din Arhiepiscopia Alba Iuliei, ediţia a VII-a, a avut loc sâmbătă, 7 octombrie, la Aiud. În acest an, având în vedere tematica „Anului comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului”, Întâlnirea a avut loc în cetatea Aiudului, loc semnificativ pentru memoria mărturisitorilor din închisorile comuniste.
Tinerii participanți din protopopiatele Arhiepiscopiei Alba Iuliei - Târgu-Mureș, Alba Iulia, Reghin, Blaj, Sighișoara, Sebeș, Luduș, Câmpeni, Târnăveni -, au fost întâmpinați la Aiud de tinerii voluntari ai protopopiatului gazdă. Pe o esplanadă special amenajată în fața Bisericii „Sfinții Trei Ierarhi” din Aiud, Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a oficiat slujba de Te-Deum și a rostit un cuvânt de învățătură despre dăruirea de sine. Ierarhul i-a făcut pe tineri să înțeleagă rostul lor în această lume: „Iubiți tineri, raza de soare pare lipsită de consistență, și totuși ea luminează, încălzește și strălucește. Darul pe care-l aveți, chiar dacă pare mic și neînsemnat, valorificați-l, având dispoziția lăuntrică de a dori ca în jurul vostru toți să fie fericiți, mângâiați și îmbărbătați. În acest fel, tinerețea voastră emană, într-adevăr, lumina și mireasma lui Hristos. Sfântul Vasile cel Mare zice: «Pilda talanților s-a spus ca fiecare să înmulțească darul spre facerea de bine, aducând folos mai multora». Încredințați de aceasta, să trimiteți în lume valuri de bucurie, optimism și încredere. De asemenea, să arătați tuturor un zâmbet prietenos, bunăvoință și amabilitate”, conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei.
Cei peste 1000 de tineri din cuprinsul Eparhiei au pornit într-o procesiune comemorativă spre Memorialul Aiudului de la Râpa Robilor. Cu steaguri tricolore, purtând crucea și icoana Maicii Domnului în fruntea convoiului, participanții au intrat în incinta Schitului „Înălțarea Sfintei Cruci”, aflat în imediata vecinătate a Memorialului, unde au luat parte la slujba de pomenire a martirilor și mărturisitorilor trecuți la Domnul, în închisorile comuniste.
Protos. Gavriil Vărvăruc, starețul schitului, le-a adresat tinerilor câteva cuvinte despre semnificaţia locului încărcat de sfințenie în care ei au pășit. Tinerii au reluat procesiunea pe „Drumul ostașilor” spre închisoarea Aiud, purtând în brațe mai multe portrete ale unor mărturisitori care au trecut prin această închisoare (Valeriu Gafencu, Arsenie Papacioc, Ioan Iovan, Nicolae Steinhardt, Arsenie Boca, Ioan Ianolide, Iustin Pârvu, Ilarion Felea, Mircea Vulcănescu, Sofian Boghiu, Sandu Tudor, Petre Țuțea, Gheorghe Calciu ș.a.), conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei.
„În acest fel, tinerii și-au asumat jertfa înaintașilor noștri, au ridicat memoria lor din pământul uitării, purtându-i cu ei în drumul spre desăvârșire, dând mărturie despre viața lor martirică. În chip simbolic, tinerii au refăcut în sens invers drumul pe care deținuții, care nu mai rezistau fizic asupririlor carcerale și se mutau la Domnul, erau duși spre locul comun de îngropare”, a spus pr. Oliviu Botoi, consilier cultural al Eparhiei.
Ajunși în proximitatea închisorii, pe Stadionul din oraș, pregătit pentru acest eveniment, tinerii au participat la conferința cu tema „Martirii temnițelor comuniste – modele pentru tinerii de azi”, susținută de către părintele profesor Nicolae Bordașiu în dialog cu jurnalistul Claudiu Târziu.
„Momentul a fost încărcat de emoție prin faptul că în fața lor se afla și le vorbea unul dintre cei care, acum mai bine de 50 de ani, suferea alături de mulți alții în închisoarea Aiudului, pentru credința în Dumnezeu. Cu o luciditate extraordinară și cu un mesaj plin de putere și har, părintele Nicolae le-a vorbit tinerilor despre ce au reprezentat anii de închisoare pentru Sfinția sa. De asemenea, părintele a descris succint evoluția spirituală a doi foști deținuți politici tineri care reprezintă adevărate modele de curaj și de mărturisire pentru generația tânără de azi”, conform pr. Oliviu Botoi.
A urmat o agapă la care au luat parte toți tinerii, iar în acest cadru, aceştia au avut prilejul să schimbe idei și impresii, să își împărtășească reciproc experiențe. În continuare, au urmat două momente artistice, susținute de interpreții Cătălin Hașa și Adda. La final, moderatorul Întâlnirii, dr. Răzvan Brudiu, a mulțumit celor implicați în organizarea acestui eveniment: Arhiepiscopia Alba Iuliei, Primăria Municipiului Aiud, Protopopiatul Ortodox Aiud și Schitul „Înălțarea Sfintei Cruci”, și a prezentat concluziile Întâlnirii, conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei.