„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Simpozion internaţional de Teologie la Cluj-Napoca
Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca este gazda Simpozionului internaţional de Teologie, Istorie, Muzicologie şi Artă „Misiunea parohiei şi a mănăstirii într-o lume în continuă schimbare”. Sunt prezenţi la Cluj-Napoca numeroşi profesori de la instituţiile de învăţământ teologic din ţară şi de peste hotare.
Lucrările simpozionului internaţional au loc în perioada 2-4 noiembrie, la acestea participând profesori de la Facultăţile de Teologie din ţară şi din străinătate, precum şi preoţi, oameni de cultură, studenţi şi oaspeţi. Deschiderea lucrărilor a avut loc în Aula Magna a Universităţii „Babeş-Bolyai”, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a Preasfinţitului Visarion, Episcopul Tulcii, a Preasfinţitului Petroniu, Episcopul Sălajului, a pr. acad. prof. univ. dr. Mircea Păcurariu, a pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, decanul facultăţii clujene, a rectorului universităţii, acad. prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop, a preşedintelui Senatului universitar, pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, precum şi a numeroşi decani şi profesori de la mai multe instituţii de învăţământ teologic din ţară şi de peste hotare. Dintre invitaţii din străinătate îi amintim pe prof. univ. dr. François Dermange de la Universitatea din Geneva, Elveţia, pe prof. univ. dr. Philip LeMasters, de la Universitatea „McMurry” din Statele Unite ale Americii şi pe pr. Samji Thazhathadathu Goerge, vicar al Bisericii „Sfântul Gheorghe” din Edavattom, India.
Înainte de începerea lucrărilor, s-a ţinut un moment de reculegere în memoria victimelor incendiului din clubul „Colectiv” din Bucureşti.
Cuvântul de bun-venit a fost rostit de pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, care a subliniat rolul simpozionului organizat de Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca de a găsi răspunsuri la numeroase întrebări actuale în privinţa misiunii în prezent.
„Nutrim speranţa că lucrările acestui simpozion internaţional, cu o temă atât de generoasă şi actuală, axată pe misiunea parohiei şi a mănăstirii într-o lume în continuă schimbare, vor aduce lumină şi limpezime de gândire şi acţiune. În definitiv, misiunea şi pastoraţia merg mână în mână, iar Biserica formată din clerici şi mireni trebuie primenită din interior, prin misiune şi introspecţie particulară, pentru a avea efecte în societate”, a spus părintele decan.
Comunicări ştiinţifice şi prelegeri
Rectorul Ioan Aurel Pop a transmis un mesaj de bun-venit oaspeţilor într-una dintre cele mai prestigioase universităţi de ţară şi din străinătate. Tema aleasă, a subliniat rectorul Ioan Aurel Pop, este importantă pentru întregul mediu universitar, deoarece misiunea cadrelor didactice de a-i educa şi forma pe tineri este asemănătoare cu misiunea Bisericii: „Celor care au venit de departe le urez bun-venit în această universitate, cea mai veche, cea mai mare şi cea mai prestigioasă din România. Are 42.000 de studenţi şi 21 de facultăţi, singura cu adevărat mulți şi inter-culturală şi pluri-confesională prin însăşi compoziţia sa, singura universitate europeană cu patru facultăţi de Teologie creştină, dată ca exemplu pe toate meridianele lumii”.
Comunicarea ştiinţifică a IPS Mitropolit Andrei s-a intitulat „Într-o lume în continuă schimbare, Biserica trebuie să-şi concentreze atenţia, cu predilecţie, asupra credincioşilor de mâine: elevii şi studenţii”. Părintele Mitropolit a subliniat în referat nevoia unei misiuni a Bisericii în rândul tinerilor, pentru a-i educa şi pentru a-i pregăti să devină buni creştini.
În prima parte a zilei, PS Episcop Visarion a susţinut referatul „Mitropolitul Nicolae Mladin, apărător al Bisericii Ortodoxe Române în timpul totalitarismului”, iar PS Episcop Petroniu a prezentat lucrarea „Mănăstirea ortodoxă, vatră a spiritualităţii şi misiunii creştine”. Nu în cele din urmă, pr. acad. prof. univ. dr. Mircea Păcurariu a prezentat comunicarea numită „Nicolae Ivan”, primul episcop al reînviatei Eparhii a Vadului, Feleacului şi Clujului”.
A urmat festivitatea de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa pr. prof. univ. dr. Ioan Sauca, secretar general asociat al Consiliului Mondial al Bisericilor şi director al Institutului Ecumenic din Bossey, Elveţia. Lucrările au continuat pe secţiuni, unde participanţii au prezentat teme de interes pentru teologia misionară şi istorică, dar şi pentru muzica şi arta creştine.