Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Actualitate socială 7,5 milioane de cozonaci pentru Paşti

7,5 milioane de cozonaci pentru Paşti

Data: 15 Aprilie 2008

Patiserii vor scoate pe piaţă, în preajma sărbătorilor pascale, peste 7,5 milioane de cozonaci, cu circa 5% mai mult decât în perioada similară din 2007 şi de zece ori mai mult decât în oricare altă perioadă a anului.

„Preţul cozonacilor va fi, în acest an, similar cu cel din perioada Crăciunului, românii putând cumpăra la preţuri cuprinse între 5 şi 30 de lei bucata, în funcţie de gramaj şi de ingredientele utilizate în compoziţie“, a declarat Aurel Popescu, preşedintele patronatului din industria de morărit şi panificaţie Rompan. În această perioadă, consumul de astfel de produse este considerabil mai mare decât într-o perioadă normală, o parte fiind acoperit din importuri.

Oferta de cozonaci din import se ridică anual la circa 800.000 de bucăţi, iar preţurile sunt cuprinse între 10 şi 40 de lei, în funcţie de gramaj, conţinut şi ambalaj. Deşi există o multitudine de astfel de produse de patiserie provenite de pe piaţa externă, comercializate prin marile lanţuri de magazine, patiserii afirmă că acest lucru nu reprezintă un pericol pentru produsele tradiţionale româneşti de patiserie, deoarece românii preferă aceste produse.

„La ora actuală, avem cerere pentru livrarea cozonacilor tradiţionali în Spania şi Italia, unde sunt foarte mulţi români care vor să consume produse tradiţionale de patiserie“, a spus Popescu. Potrivit Rompan, în această perioadă sunt foarte apreciate pasca şi prăjiturile din aluat de cozonac în formă de iepuraş, patiserii adăugând ofertei de cozonaci încă sute mii de astfel de produse, în perioada sărbătorilor pascale.

Cozonacii cu nucă şi stafide de 500 de grame pot fi cumpăraţi, în medie, cu sume cuprinse între 15-30 de lei, iar cei simpli sau cu cacao la acelaşi gramaj vor putea fi achiziţionaţi în medie cu 5 lei. Pasca poate fi achiziţionată cu sume cuprinse între 6 şi 15 lei, în funcţie de gramaj. Nu lipsesc iepuraşii făcuţi din cocă de aluat de cozonac, care pot fi cumpăraţi cu 6-10 lei bucata, tot în funcţie de gramaj. Piaţa autohtonă a cozonacilor este estimată la peste 50 de milioane de lei.