Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Anul acesta va fi vin puţin, dar bun
Culesul strugurilor a început, anul acesta, cu aproximativ o lună mai devreme, viticultorii estimând că, deşi recolta va fi mai mică faţă de alţi ani, vinul pe care îl vor obţine va fi de supercalitate. În majoritatea judeţelor, producţia viticolă a fost bună - în Iaşi, Prahova, Buzău, Constanţa, Vaslui, Timiş, estimându-se obţinerea unor vinuri de calitate excepţională - dar există şi zone cu producţie slabă şi calitate scăzută a strugurilor - Caraş Severin, Bistriţa Năsăud, Tulcea, Satu Mare.
Deşi seceta, grindina, mucegaiul, temperaturile excesiv de mari au influenţat în proporţii diferite şi în zone diferite recolta de struguri 2007, specialiştii sunt de părere că producţiile scăzute vor fi compensate de calitatea foarte bună a recoltei, strugurii nefiind afectaţi de boli şi bogaţi în zahăr, între 160 şi 300 de grame pe litru la soiurile albe de vin şi 172 - 200 de grame pe litru la cele roşii, ceea ce va da o producţie excelentă de vin. Conducerea societăţii vini-viticole Cotnari, din judeţul Iaşi, estimează o producţie de struguri de aproximativ nouă milioane de kilograme, cu 10% mai puţin faţă de anul anterior. În ceea ce priveşte calitatea, Laurenţiu Anghel, directorul de marketing al societăţii vini-viticole, susţine că, din punctul de vedere al calităţii, strugurii vor avea o concentraţie mare de zahăr comparativ cu anul 2004, când a fost un an excepţional. Acest fapt este urmarea secetei înregistrate în această vară. „Din cauza vremii, am decis să începem recoltatul strugurilor săptămâna viitoare. Comparativ cu anul trecut, vom avea o producţie cu 10% mai mică, dar vom avea nişte vinuri de supercalitate. Deşi strugurele a fost afectat de secetă, acesta are, momentan, o cantitate de aproximativ 190 de grame de zahăr, ceea ce înseamnă că vom avea o alcoolemie a vinului de 11 grade chiar din prima zi a fermentaţiei“, a declarat directorul de marketing al societăţii Cotnari. „Culesul va fi terminat în trei-patru săptămâni, după care ne vom putea da seama de calitatea şi cantitatea exactă, însă eu sper să fie undeva la calitatea anului 2000, nefiind exclusă nici depăşirea ei“, a explicat Constantin Deleanu, directorul general al societăţii Cotnari.