Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Actualitate socială Aproape jumătate dintre români aruncă mâncarea gătită

Aproape jumătate dintre români aruncă mâncarea gătită

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Actualitate socială
Data: 29 Mai 2025

Risipa alimentară rămâne în continuare o provocare, în ciuda conştientizării acestui fapt, obiceiurile deja formate fiind, se pare, greu de corectat. Cei mai mulţi dintre respondenţii studiului (66%) realizat de Up România în parteneriat cu Reveal Marketing Research au declarat că aruncă alimente în valoare de sub 50 de lei, iar 3% dintre cei care au participat la sondaj depăşesc pragul de 200 lei.

Mâncarea gătită rămâne principalul tip de aliment care ajunge la coşul de gunoi (46%), urmată de pâine şi produse de panificaţie (39%), fructe (28%) şi legume (27%).

„România aruncă anual aproximativ 2,5 milioane de tone de alimente, echivalentul a 150 de kilograme pe persoană. Este un fenomen care are consecinţe nu doar economice, ci şi sociale şi de mediu”, au subliniat reprezentanţii Up România într-un comunicat citat de Agerpres.

Tinerii între 18 şi 34 de ani sunt responsabili pentru cele mai mari niveluri de risipă, în contrast cu persoanele peste 55 de ani, care demonstrează o gestionare mai eficientă a alimentelor şi o conştientizare mai clară a impactului financiar. Tot tinerii preferă mai mult să comande la domiciliu şi să mănânce la restaurant decât să consume mâncare gătită.

„Printre cele mai frecvente cauze identificate pentru risipa alimentară se numără cumpărăturile în exces (43%) şi prepararea unor cantităţi prea mari de mâncare (39%), obiceiuri întâlnite mai ales în rândul adulţilor între 25 şi 44 de ani. Alte motive includ refuzul de a consuma mâncarea reîncălzită şi lipsa educaţiei privind planificarea şi conservarea alimentelor”, precizează studiul. Studiul a fost realizat online, între 15 şi 24 martie 2025, în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 18 şi 56+ ani, din mediul urban. (O. N.)