Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Actualitate socială Borșul ucrainean, pe lista patrimoniului imaterial în pericol

Borșul ucrainean, pe lista patrimoniului imaterial în pericol

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Actualitate socială
Un articol de: Cristina Zamfirescu - 06 Iulie 2022

Cultura borşului ucrainean a fost inclusă pe lista UNESCO a patrimoniului mondial imaterial în pericol, a decis organizaţia, după cum relatează AFP. „Existenţa ciorbei în sine nu este cu siguranţă în pericol, însă moştenirea umană şi vie asociată borşului este în pericol imediat, deoarece capacitatea populaţiilor de a practica şi transmite moştenirea culturală imaterială este serios perturbată din cauza conflictului armat, în special a strămutării forţate a comunităţilor”, a explicat Pier Luigi Petrillo, raportorul comisiei de evaluare a dosarului ucrainean.

Din cauza războiului, „oamenii nu mai sunt capabili să pregătească sau chiar să cultive legumele locale necesare pentru prepararea” borşului, a subliniat Petrillo. „Ei nu se mai pot reuni nici măcar pentru a practica fabricarea borşului, ceea ce subminează aspectele sociale şi culturale. Prin urmare, transmiterea acestui element este în pericol”, a subliniat el.

Borşul ucrainean este o ciorbă în care ingredientul principal este sfecla roşie. Mai conține zeamă de carne sau pește, cartofi, varză, morcovi, fasole, ceapă, ardei, roșii, usturoi. Este acrit cu un sos alb specific, numit pidpalka, roșii, zer, oțet sau suc de lămâie și asezonat cu smântână, frunze de pătrunjel şi mărar. „Victoria în războiul borşului este a noastră”, a reacţionat ministrul ucrainean al culturii, Oleksandr Tkacenko, în urma anunţului UNESCO, referindu-se la disputa pe această temă cu Rusia, unde se prepară de asemenea această ciorbă.