Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Campanie pentru TVA de 5% la carne şi produse din carne
În proiectul de buget pe 2015 este propusă scăderea TVA la produsele bio de la 24% la 9%, a anunţat, marţi, ministrul delegat pentru Buget, domnul Darius Vâlcov. „Vom veni cu cele mai bune măsuri pentru România. Oricum, nu veţi vedea nicio creştere, ba mai mult, vor fi câteva surprize extrem de plăcute. Una - ţinem foarte mult ca măcar la produsele bio să avem această scădere de la 1 ianuarie a TVA-lui, de la 24% la 9%. Sunt multe alte măsuri pe care le vom discuta, dar trebuie să convingem atât Fondul, cât şi Comisia, că avem şi spaţiul suficient; ele sunt deja prevăzute în buget, doar că ar fi incorect din partea noastră să le prezentăm înainte de discuţii“, a mai spus ministrul, citat de Agerpres. În acelaşi timp însă, peste 200 de mii de români au semnat, până pe 2 decembrie, petiţia de reducere la 5% a TVA la carne şi la preparatele din carne, după cum a anunţat Federaţia Naţională Pro Agro, cei mai mulţi semnatari fiind din zona Bucureşti/Ilfov, urmaţi de arădeni şi braşoveni. Proiectul de buget pe 2015 este finalizat, însă în aceste zile se poartă negocieri intense cu experţii Fondului Monetar Internaţional şi ai Comisiei Europene întrucât Guvernul doreşte majorarea deficitului bugetar cu 0,7% din PIB, sumele suplimentare urmând a fi cheltuite pentru cofinanţarea proiectelor europene şi pentru armată. (Oana Nistor)