Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Actualitate socială Carnea de porc trebuie cumpărată doar din unităţi autorizate

Carnea de porc trebuie cumpărată doar din unităţi autorizate

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Actualitate socială
Data: 28 Noiembrie 2014

Întrucât suntem în perioada sărbătorilor de iarnă şi majoritatea românilor cumpără carne de porc sau porci pentru a fi tăiaţi, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) avertizează consumatorii să cumpere carne proaspătă doar din unităţi autorizate, iar proprietarii de animale trebuie să testeze carnea pentru a evita îmbolnăvirea cu trichineloză.

Potrivit statisticilor, cele mai multe cazuri de trichineloză la om apar în perioada sărbătorilor de iarnă, când, în mod tradiţional, se sacrifică un număr mare de porci crescuţi în sistem gospodăresc. De asemenea, o parte dintre consumatori cumpără şi consumă carne de porc comercializată clandestin, fără să testeze carnea prin examen trichineloscopic, punând în pericol sănătatea şi viaţa tuturor celor care consumă carne neverificată. Potrivit unui comunicat de presă emis de ANSVSA, examinarea în vederea depistării trichinelozei a cărnii provenite de la porcii sacrificaţi este obligatorie, iar neîndeplinirea acestei obligaţii de către proprietarii de animale va fi sancţionată cu amenzi de până la 2.000 de lei. „În perioada imediat următoare, medicii veterinari care vor efectua examenul trichineloscopic vor fi instruiţi, programul acestora fiind şi el unul aparte, special conceput pentru ca toţi cetăţenii să poată avea acces la testul trichineloscopic. Acest program de lucru va fi extins înaintea Crăciunului, urmând ca pentru efectuarea examenului trichineloscopic cetăţenii să aibă posibilitatea să se adreseze chiar şi în weekend cabinetelor unde se efectuează analiza. Începând cu 8 decembrie, fiecare DSVSA judeţeană va informa publicul despre centrele unde se pot face examene trichineloscopice, precum şi programul de lucru al acestora“, se mai arată în comunicat. Pentru evitarea posibilelor toxiinfecţii alimentare şi a posibilei infestări cu parazitul Trichinella, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor recomandă cetăţenilor să nu cumpere carne de porc, produse sau preparate obţinute din aceasta, de la persoane neautorizate pentru această activitate, precum şi din locuri sau spaţii neautorizate şi nesupravegheate sanitar-veterinar. De asemenea, cetăţenii sunt sfătuiţi să nu cumpere carne proaspătă decât din unităţi autorizate, care, prin programul de control implementat de către inspectorii ANSVSA, garantează că aceasta provine din abatoare aprobate, unde este asigurată asistenţa sanitară veterinară permanentă. Conform ANSVSA, dacă porcul este bolnav de trichineloză, cei care au consumat carnea infestată se vor îmbolnăvi şi vor fi supuşi unui tratament pentru o perioadă relativ lungă, existând posibilitatea apariţiei unor complicaţii şi reacţii adverse.

Autoritatea mai avertizează ca la intrarea în târguri proprietarii de animale să solicite examinarea animalelor pe care doresc să le vândă şi a documentelor pe care le-a eliberat medicul veterinar la plecarea spre târg. Sunt interzise sacrificarea şi comercializarea cărnii în târguri şi în vecinătatea acestora. (Mariana Bahcevan)