Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Actualitate socială Cât costă masa tradițională de Crăciun a românilor

Cât costă masa tradițională de Crăciun a românilor

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Actualitate socială
Data: 08 Decembrie 2022

Mâncarea tradiţională românească de Crăciun, respectiv sarmalele cu mămăligă, împreună cu toate garniturile obişnuite şi cozonacul făcut în casă vor costa o familie de patru persoane aproape 26 de euro. În același timp, gâsca la cuptor a germanilor va fi cea mai scumpă masă festivă, arată un studiu realizat în 12 ţări de o platformă de investiţii.

„Familiile din întreaga lume resimt impactul preţurilor la alimente, care au crescut cu mult peste inflaţia deja ridicată din acest an. (…) Un lucru cert este că mâncărurile tradiţionale din carne de pasăre - fie că este vorba de gâscă sau curcan - cresc costul cinei de Crăciun, preţurile reflectând presiunea exercitată de recentele sacrificări de păsări cauzate de gripa aviară”, a afirmat Ben Laidler, reprezentant al companiei care a realizat studiul.

În clasamentul costului ingredientelor pentru masa de Crăciun din acest an, Germania se află pe primul loc cu gâscă şi garnituri (66,70 euro), pe locul al doilea este Spania - curcan şi garnituri (60,90 euro), iar pe locul al treilea, Italia cu tortellini în supă (47,68 euro). Urmează Olanda cu ruladă de porc (45,12 euro), SUA - curcan şi garnituri (44,31 euro), Franţa - curcan (41,06 euro), Australia - grătar (34,80 euro), Danemarca - friptură de porc (34,34 euro), Marea Britanie - curcan (32,48 euro), Polonia - colţunaşi cu varză murată şi ciuperci cu borş (30,39 euro), Norvegia - friptură de porc (26,80 euro) şi România - sarmale cu mămăligă şi cozonac (25,87 euro).

Datele au fost colectate între 21 și 24 noiembrie 2022 și au luat în calcul costurile unei mese tradițio­nale pentru patru persoane, cu ingrediente procurate de la supermarketuri locale. (C. Z.)