Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Actualitate socială Crescătorii de porci, pierderi uriaşe din cauza importurilor

Crescătorii de porci, pierderi uriaşe din cauza importurilor

Data: 30 Octombrie 2014

Crescătorii de porci au fost nevoiţi să scadă preţurile cu peste 25% în ultimele două luni, pierzând 20 milioane de euro, după ce pe piaţa românească a intrat carne la preţuri mici practicate de producători europeni care au pierdut contractele cu piaţa rusă, potrivit federaţiei Pro Agro. „Preţul cărnii de porc la producătorii români a scăzut drastic în ultimele două luni, din cauza preţurilor de dumping practicate de producătorii europeni care au pierdut contractele cu piaţa rusă, în urma embargoului. Din păcate, aceste scăderi de preţuri nu se regăsesc şi pe rafturile magazinelor“, a declarat Alex Jurconi, preşedintele Federaţiei Naţionale Pro Agro, relatează Mediafax.

Acesta a explicat că cele mai mari cantităţi de carne provin de la firme din Olanda şi Polonia.

El a afirmat că din acest motiv, producătorii de carne de porc au acumulat, în ultimele două luni, pierderi „uriaşe“. Patronatele din domeniu estimează că aceste pierderi au depăşit 20 milioane de euro.

Costin Bădilă, directorul general al unei ferme cu aproape 25.000 de porci, spune că în ultimele două luni producătorii români au ajuns să vândă carcasa de porc cu 6-6,2 lei kilogramul, după ce în august preţul unui kilogram era de 7,5-8 lei.

Acesta a arătat că, în schimb, carnea din import ajunge pe piaţa românească la preţuri mult mai mici, de 5,2-5,4 lei kilogramul de carcasă. Printr-o situaţie similară trec şi producătorii de carne de pui sau de lactate. (Oana Nistor)