Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Actualitate socială Noi reguli europene pentru sacrificarea animalelor

Noi reguli europene pentru sacrificarea animalelor

Data: 23 Septembrie 2008

▲ Executivul european a înaintat o propunere privind revizuirea normelor după care sunt sacrificate animalele ▲ În baza noilor norme, abatoarele vor fi obligate să monitorizeze animalele după asomare, pentru a se asigura că acestea nu îşi revin înainte de a fi sacrificate ▲ În fiecare an, pe teritoriul UE sunt sacrificate pentru producţia de carne aproximativ 360 de milioane de porci, oi, capre şi vite şi câteva miliarde de păsări ▲ Alte 25 de milioane de animale sunt sacrificate pentru blană, iar în incubatoare se sacrifică aproximativ 330 de milioane de pui de o zi ▲

Comisia Europeană a subliniat necesitatea ca abatoarele să asomeze animalele înainte de sacrificare, pentru a evita durerea şi suferinţa acestora, iar pentru acest lucru tehnicile de asomare, nemodificate din 1993, trebuie „aliniate“ la noile tehnologii tot mai avansate. În prezent, pentru ca animalul să intre în stare de inconştienţă înaintea sacrificării, se utilizează diverse metode de asomare: prin şoc electric, prin folosirea gazului anesteziant sau a unor mijloace mecanice (de exemplu, pistolul cu aer comprimat). Specialiştii europeni susţin însă că nici o metodă nu este 100% eficientă, unele animale revenindu-şi în ultimele clipe de viaţă.

Propunerea Comisiei nu interzice nici una dintre metodele de asomare, ci limitează utilizarea anumitor tehnici. De asemenea, admite faptul că oamenii de ştiinţă au rezerve faţă de lipsa de cruzime a două metode (gazarea cu dioxid de carbon şi electrificarea în baie de apă), dar, în acelaşi timp, recunoaşte că nu există alternative comerciale.

Comisia propune ca în fiecare abator să existe o persoană responsabilă cu bunăstarea animalelor, angajaţii să fie bine instruiţi şi să deţină un certificat de competenţe în materie de bunăstare a animalelor. De asemenea, fabricanţii dispozitivelor utilizate pentru asomarea animalelor vor trebui să furnizeze instrucţiuni privind utilizarea eficientă a acestora.

Abatoarele vor fi construite astfel încât să ţină cont de bunăstarea animalelor, iar autorităţile vor informa mai bine publicul în legătură cu bolile periculoase în urma cărora se declanşează epidemii mortale.

Propunerea va fi înaintată spre aprobare guvernelor celor 27 de state membre ale Uniunii Europene, abatoarele din ţările terţe, care efectuează exporturi către UE, vor fi obligate să respecte aceleaşi norme stabilite în interiorul Uniunii.

În fiecare an, pe teritoriul UE sunt sacrificate pentru producţia de carne aproximativ 360 de milioane de porci, oi, capre şi vite şi câteva miliarde de păsări. Alte 25 de milioane de animale sunt sacrificate pentru blană, iar în incubatoare se sacrifică aproximativ 330 de milioane de pui de o zi. Epidemiile de gripă aviară şi febră aftoasă din ultimii ani au condus la sacrificarea a milioane de alte animale.