Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Actualitate socială Numărul producătorilor în agricultura ecologică, în creştere

Numărul producătorilor în agricultura ecologică, în creştere

Data: 29 Iulie 2008

▲ Tot mai mulţi consumatori preferă produsele ecologice, în detrimentul celor asupra cărora s-a „intervenit“ cu diverse chimicale pentru a obţine, în final, cantitate şi nu calitate ▲ Agricultura ecologică ţine cont nu doar de pretenţiile consumatorului, ci şi de bunăstarea mediului înconjurător ▲ Comisia Europeană a lansat o campanie de promovare a agriculturii ecologice, al cărei scop principal este de a determina, în special, tinerii şi copiii să consume produse naturale ▲

Comisia Europeană a lansat o nouă campanie de promovare dedicată alimentelor şi agriculturii ecologice, în vederea creşterii nivelului de conştientizare şi de recunoaştere de către consumatori a produselor ecologice, în special în rândul tinerilor şi al copiilor, informează un comunicat al CE. Noua campanie de promovare a fost lansată la târgul de agricultură „Foire de Libramont“ din Belgia, sub sloganul „Agricultura ecologică. Bună pentru natură, bună pentru tine“. „Cererea consumatorilor de produse ecologice este în creştere, ceea ce oferă oportunităţi noi de afaceri pentru toate sectoarele din lanţul de aprovizionare cu alimente. Prin lansarea acestei campanii, fac apel la toate grupurile de interes din domeniul agriculturii ecologice să promoveze ideea ecologică cu ajutorul noi campanii „Agricultura ecologică. Bună pentru natură, bună pentru tine“, a spus Mariann Fischer Boel, comisar european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală. În ultimii ani, numărul operatorilor ecologici a crescut semnificativ - un grup care include fermieri, producători, procesatori şi importatori. În 2005, în UE-25 se afla un număr de 182.305 de astfel de operatori, ceea ce corespunde unei creşteri de 13,4% faţă de 2004. În ultimii ani, piaţa europeană ecologică de desfacere a cunoscut o creştere masivă, între 5 şi 30%, în majoritatea ţărilor, inclusiv în noile state membre. Cererea crescândă a consumatorilor întăreşte piaţa ecologică şi oferă noi oportunităţi fermierilor şi procesatorilor.

Site dedicat agriculturii ecologice

De asemenea, Comisia Europeană va anunţa competiţia pentru crearea unei noi embleme pentru o agricultură ecologică, în cadrul conferinţei de presă organizate la târgul agricol din Belgia. CE va prezenta şi noua pagină de internet multilingvă, pentru o agricultură ecologică: www.organic-farming.europa.eu, care conţine o „trusă electronică de unelte“ ce oferă, în mod gratuit, materiale de marketing în 22 de limbi străine, profesioniştilor din intregul sector alimentar şi agricol, pentru a promova producţia şi agricultura ecologică. Campania pentru o Agricultură Ecologică a fost dezvoltată utilizând abordarea de tip umbrelă, care serveşte intereselor operatorilor ecologici naţionali din cadrul UE şi îi susţine pe aceştia în promovarea activă a agriculturii ecologice. CE a creat campania în cooperare cu grupul de Experţi în Promovarea Agriculturii Ecologice. Experţii naţionali includ reprezentanţii ministerelor naţionale ale Agriculturii, precum şi asociaţiile naţionale şi internaţionale care lucrează cu agricultura şi producţia ecologică.

Nemţii, marii consumatori de produse ecologice

Campania este lansată în cadrul Planului European de Acţiune pentru Alimentaţie şi Agricultură Ecologică, SEC(2004)739, în cadrul căruia au fost lansate 21 de iniţiative pentru dezvoltarea pieţei de alimente ecologice şi pentru îmbunătăţirea standardelor prin creşterea eficienţei, transparenţei şi, implicit, a încrederii consumatorilor. Piaţa mondială de produse ecologice a fost estimată la 40 de miliarde de dolari, în 2006, aceasta înregistrând un ritm de creştere de 10% pe an, iar valoarea pieţei europene de produse ecologice era, în 2006, de 17 miliarde de dolari.

Numai piaţa UE a avut, în 2007, o valoare de 5,2 miliarde de euro, în creştere cu 15% faţă de 2006. Pentru 2008, estimările pentru piaţa UE a produselor ecologice arată un ritm de creştere de 10%, Germania fiind cea mai mare piaţă de desfacere a produselor ecologice, cu vânzări de 2,8 miliarde de euro. Studiile de specialitate au arătat că, în următorii 5 ani, piaţa UE va înregistra creşteri între 2-10%, pe an.

Sub 1% din suprafaţa agricolă din România, cultivată în regim „bio“

Suprafaţa totală de teren cultivată în sistem ecologic, la nivel mondial, se ridică la 31,4 milioane de hectare, din care Australia şi Oceania deţin 12,2 milioane de hectare, America Latină - 6,4 milioane de hectare, iar Europa - 6,5 milioane de hectare. Africa şi America Latină cultivă anual 1,2 milioane de hectare, respectiv 1,2 milioane de hectare. În România, în prezent, suprafaţa cultivată în regim ecologic reprezintă 0,94% din suprafaţa agricolă, de 14,82 milioane de hectare, în timp ce, la nivelul Uniunii Europene, suprafaţa consacrată agriculturii ecologice este de 6,5 milioane ha, adică sub 4% din suprafaţa de 162,3 milioane de hectare cultivată.

Practicile specifice agriculturii ecologice, conform site-ului specializat lansat de CE

- rotaţia culturilor, ca premisă a folosirii eficiente a resurselor fermei;

- limite foarte stricte privind folosirea pesticidelor sintetice chimice şi a îngrăşămintelor chimice, a antibioticelor pentru animale, a aditivilor alimentari şi a altor substanţe complementare folosite pentru prelucrarea produselor agricole;

- interzicerea folosirii organismelor modificate genetic;

- valorificarea resurselor existente la faţa locului, ca, de pildă, folosirea ca fertilizator a gunoiului provenit de la animale şi a furajelor produse la fermă;

- alegerea unor specii de plante şi animale rezistente la boli şi dăunători, adaptate condiţiilor locale;

- creşterea animalelor în libertate, adăposturi deschise şi hrănirea acestora cu furaje ecologice;

- folosirea unor practici de creştere a animalelor adaptate fiecărei rase în parte.