Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Actualitate socială O nouă etapă în eradicarea pestei porcine

O nouă etapă în eradicarea pestei porcine

Data: 08 Feb 2008

▲ Vaccinarea porcilor împotriva pestei porcine clasice va începe, în acest an, după data de 15 martie, atât pentru porcii crescuţi în exploataţiile profesionale, cât şi pentru cei din gospodării ▲ „Campania de vaccinare din acest an va începe după 15 martie, în două mari vaccinări, plus una de completare. La ora actuală, avem vaccin în stoc de la licitaţia de anul trecut, atât pentru porcii din exploataţiile profesionale, cât şi pentru cei crescuţi de populaţie“, a precizat Radu Roatiş, preşedintele ANSVSA ▲

Faţă de vaccinările de anul trecut, preşedintele ANSVSA a anunţat o schimbare, în sensul că „porcii nu vor mai fi lăsaţi liber, iar circulaţia lor va fi urmărită“.

Comisia Europeană a aprobat, la finele lunii decembrie, planul de eradicare a pestei porcine, prezentat de autorităţile române, conform căruia, în 2008, va continua vaccinarea porcilor împotriva pestei. Din această cauză, vânzările de carne şi produse din carne de porc în ţările Uniunii Europene vor fi, în continuare, interzise, întrucât vaccinarea împotriva pestei provoacă la oamenii care consumă carne provenită de la aceste animale o lipsă de reacţie faţă de unele medicamente.

ANSVSA estimează că, în a doua parte a acestui an, marile ferme vor putea obţine unele derogări pentru export, dacă produsele sunt fabricate din carne de porc importată din ţările Uniunii Europene sau dacă, prin regionalizarea unor zone, nu au mai fost înregistrate focare de pestă timp de şase luni.

În cazul în care nu vor fi întrunite toate condiţiile impuse de Comisia Europeană, vânzările în alte ţări din UE nu vor putea fi reluate mai devreme de 31 decembrie 2009.

România s-a confruntat, în 2007, cu trei focare de pestă porcină, toate în judeţul Timiş, la fermele companiei americane Smithfield, unde au fost sacrificaţi peste 50.000 de porci. Focarele înregistrate în judeţul Timiş sunt primele care au apărut în România în ferme profesionale.

În 2006, înaintea reluării vaccinării, au fost înregistrate peste 800 de focare de pestă în România, în 35 de judeţe, şi mai mult de 160 au fost înregistrate până în iunie 2007, toate în exploataţii non-profesionale.

Potrivit ANSVSA, în primele două etape din campania de vaccinare împotriva pestei, începută la finele lui 2006, au fost vaccinaţi 2.477.732 porci din exploataţii profesionale şi 4.543.968 de porci din gospodării.

Programul de eradicare a pestei porcine a fost aprobat pe o perioadă de 4 ani, iar costurile totale pentru derularea acestuia pe o perioadă de un an au fost estimate la 43 milioane euro, din care 21 de milioane de euro a reprezentat sprijinul oferit de UE.

În prezent, în România sunt crescuţi 5,1 milioane de porci în ferme şi gospodării ale populaţiei, din care aproape 1,4 milioane porci în exploataţii profesionale şi 3,8 milioane porci în gospodăriile populaţiei. Consumul anual în România se ridică la circa 11 milioane de porci. Înainte de 1989, în România erau crescuţi aproape 15 milioane de porci.