Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Actualitate socială O treime din strugurii din supermarket conţin pesticide periculoase

O treime din strugurii din supermarket conţin pesticide periculoase

Data: 26 Noiembrie 2008

▲ O analiză a strugurilor de masă cumpăraţi de la 18 mari lanţuri de magazine alimentare din Europa a condus la descoperirea unor pesticide ilegale, neautorizate şi nesigure, a anunţat organizaţia de mediu Pesticide Action Network (PAN) Europe ▲

99 de procente din strugurii studiaţi conţineau pesticide, la fiecare probă de struguri fiind descoperite, în medie, şapte pesticide. O treime din struguri au fost clasificaţi drept nerecomandaţi consumatorilor din cauza nivelului critic de contaminare cu pesticide. „Studiul celor 124 de probe de struguri cumpărate de la o serie de mari supermarketuri din Germania, Franţa, Olanda, Italia şi Ungaria a identificat 64 de pesticide diferite, multe dintre ele având legătură cu cancerul, infertilitatea şi mutaţii DNA“, susţine Elliot Cannell, coordonator PAN Europe. În pofida unei contaminări largi cu pesticide, anumite supermarketuri au obţinut rezultate mai bune decât altele. Cei mai buni struguri au fost vânduţi în reţeaua de magazine LIDL, care a înregistrat rezultate mai bune decât o serie de lanţuri renumite precum Carrefour, în Franţa, şi Albert Heijn, în Olanda. „Consumatorii au dreptul la alimente fără pesticide. Pe termen imediat, supermarketurile ar trebui să elimine cele mai periculoase pesticide utilizate în producţia alimentelor şi să evite produsele alimentare cu pesticide multiple. În plus, distribuitorii ar trebui să îşi asume un obiectiv pe termen lung de a elimina toate pesticidele din fructe şi legume în mai puţin de 10 ani prin introducerea unor politici mai stricte şi mai transparente în materie de pesticide“, a declarat Elliot Cannell. Rezultatele acestui studiu au fost publicate cu o zi înainte ca un grup de experţi să se reunească la Paris pentru o serie de discuţii la nivel înalt cu preşedinţia franceză a Uniunii Europene cu privire la planurile pentru o legislaţie europeană mai aspră în materie de pesticide.