Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×
Acasa Societate Actualitate socială Plantaţie ecologică de migdal în Dobrogea

Plantaţie ecologică de migdal în Dobrogea

Data: 29 Mai, 2020

O societate din Tulcea va finaliza anul acesta procesul de conversie ecologică pentru o plantaţie de migdal înfiinţată în 1984, la marginea oraşului Isaccea, reprezentanţii firmei sperând să obţină în 2021 un preţ de două ori mai mare pentru sâmburii de migdale.

Consilierul juridic al societăţii, Oana Burghelea, a declarat, pentru Agerpres, că în România plantaţiile de migdal sunt foarte rare, iar în Dobrogea sunt favorizate de climă.
„Soiul de migdal este unul rusesc, iar în 1984, atunci când s-a înfiinţat plantaţia, se pare că a prins foarte bine. Acum cinci ani însă, când am ajuns aici, era pădurea vrăjitoarelor, plantaţia fiind îmbătrânită şi neîngrijită. Am hotărât să o aducem la viaţă, iar după tăierile de regenerare a devenit o livadă frumoasă şi roditoare. Am decis să începem procesul de conversie ecologică, iar în această perioadă, nefiind ajutată cu tratamente chimice, producţia este mai mică“, a afirmat Burghelea.

Anul viitor, la finalul procesului de trei ani de conversie ecologică, societatea va obţine şi certificarea ecologică pentru produsele obţinute de pe cele 28 de hectare, aşa încât preţul unui kilogram de migdale va creşte de cel puţin două ori. „Forţa de muncă este o mare problemă, mai ales pe zona noastră“, a menţionat Burghelea. Ea a mai spus că procesul de conversie ecologică a culturii de migdal a fost susţinut cu o subvenţie de 620 de euro pe hectar. Potrivit Oanei Burghelea, migdalul este o specie rezistentă la secetă, iar spre deosebire de altele similare, ca de exemplu nuca, sâmburii de migdală au puţine calorii şi sunt bogaţi în conţinut nutritiv.

(Cristina Zamfirescu)