Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×
Acasa Societate Actualitate socială Rețetă testată de maia pentru pâine

Rețetă testată de maia pentru pâine

Data: 25 Mar, 2020

Având în vedere criza de drojdie din supermarketurile noastre, în contextul actual generat de pandemia de coronavirus, vă oferim în cele ce urmează o rețetă testată de maia pentru pâine.

Maiaua reprezintă un ingredient necesar creșterii aluatului de pâine. Tehnica de a face pâine cu maia este străveche, urme ale folosirii ei găsindu-se în vestigiile diferitelor culturi, cu multe secole înaintea erei noastre.

Maiaua este agentul de fermentare și dospire care se folosește în aluaturile cu făină pentru pâine, cozonac, biscuiți etc. Maiaua pentru pâine nu este dulce, precum maiaua clasică pentru cozonac, ci este puțin acrișoară. Maiaua care se folosește la prepararea pâinii este crescută doar din apă, făină și eventual sare ori semințe. Drojdia dezvoltată în maia nu este drojdie de bere ori drojdie comercială. Este o tulpină de drojdie inițial dezvoltată pe coaja bobului de strugure și ulterior cultivată pe pat de azot, în regim intens, pentru nevoile din alimentație.

Pâine sănătoasă, mai mult timp proaspătă și mai gustoasă

În epoca modernă, maiaua a fost înlocuită cu drojdia de bere, dar această practică nu a fost adoptată de bucătăria tuturor popoarelor, în multe locuri de pe glob preferându-se încă varianta pâinii cu maia. În Marea Britanie, de exemplu, maiaua deține o supremație de necontestat, ea comercializându-se în magazinele de specialitate și supermarket-uri proaspătă sau sub formă de pulbere deshidratată.

Despre beneficiile pâinii cu maia s-a scris mult și, este o certitudine că aceasta este mult mai sănătoasă decât „sora” ei cu drojdie. Sunt și alte avantaje: pâinea rămâne mai mult timp proaspătă și este mai gustoasă, crește mai frumos, mai uniform și „fără accidente”. Multe gospodine au încercat să facă maia în casă dar, după multe încercări eșuate, au renunțat.

Cu rețeta aceasta nu veți da greș, dacă veți ține cont de indicațiile următoare!

Rețetă:

Se ia jumătate de kilogram de făină și se amestecă cu apă (la temperatura camerei), până se face un aluat moale, apoi se lasă la crescut 12 ore, după care se pune la frigider (nu congelator) 24 de ore.

Se scoate din nou, se lasă până la 8 ore la temperatura camerei și se amestecă cu 250 gr. făină și apă. Se lasă la crescut 12 ore și apoi se bagă la frigider 24 de ore.

După ce se amestecă și adoua oară, se lasă la frigider încă 24 de ore și abia atunci este gata maiaua. Nu trebuie amestecată niciodată cu apă fierbinte sau împreună cu sarea.

La 12 kg de făină se pun 500 gr. de maia.

Maiaua ține și trei săptămâni la frigider!