Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Actualitate socială Scumpiri, dar și ieftiniri la alimente, în martie

Scumpiri, dar și ieftiniri la alimente, în martie

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Actualitate socială
Data: 31 Martie 2020

Într-o analiză făcută pe baza datelor din Monitorul Preţurilor, Consiliul Concurenței a constatat că unele alimente, precum salamul, roşiile proaspete, pâinea, laptele şi merele s-au scumpit în luna martie, comparativ cu decembrie 2019, în timp ce ouăle, fasolea, ceapa şi mălaiul s-au ieftinit.

Astfel, laptele de vacă 1,5% UHT avea un preţ de 4,95 de lei pe litru în 23 martie, cu 1,01 lei peste valoarea din decembrie 2019. În ceea ce priveşte pâinea albă, aceasta costa 1,92 de lei pe unitatea de 300 de grame în martie, faţă de 1,40 de lei în decembrie. Potrivit analizei, la carnea de pui, singura creştere a fost înregistrată doar la pulpele superioare, de la 12,40 lei/kg în decembrie, la 12,58 lei/kg în martie, restul sortimentelor consemnând scăderi de preţ de până la un leu. De asemenea, uleiul de floarea soarelui avea pe 23 martie un preţ de 5,62 lei/litru, faţă de 5,32 lei în decembrie, iar un kilogram de orez - 7,51 lei, comparativ cu 7,17 lei în decembrie 2019. Preţul cartofilor albi era pe 23 martie de 2,80 lei/kg, faţă de 2,65 lei/kg în decembrie 2019. Pe altă parte, mălaiul avea un preţ mediu de 3,03 lei în 23 martie, mai mic faţă de 3,27 lei în decembrie, iar preţul ouălor avea aceeaşi tendinţă. 

Şeful Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, declara în şedinţa de Guvern de joia trecută că „în momentul de faţă, datele nu arată o perturbare, o afectare masivă a întregii pieţe”. „Noi avem o bază de date foarte bună a preţurilor, pentru că avem un proiect numit Monitorul Preţurilor, în care avem toate preţurile (…) din lanţurile din toată ţara. Unde nu stăm atât de bine, nu avem date din pieţe şi magazine mici”, a subliniat Chiriţoiu.

(Cristina Zamfirescu)

Citeşte mai multe despre:   Consiliul Concurentei