Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Spații în 300 de piețe agroalimentare pentru producătorii locali
În pieţe există suficiente spaţii de vânzare în care producătorii, asociaţiile de producători şi cooperativele îşi pot comercializa producţiile din acest sezon, iar numărul de spaţii poate fi suplimentat permanent, în funcţie de solicitări, susţin reprezentanţii Asociaţiei Administratorilor de Pieţe din România (AAPR). În ţară funcţionează peste 300 de pieţe agroalimentare, în care producătorii români își pot vinde marfa.
„Având în vedere că ne aflăm la început de sezon, când încep să apară legumele româneşti, ridichi, ceapă verde, salată etc., administratorii de pieţe s-au asigurat că producătorii agricoli pot veni în pieţe să-şi valorifice produsele din gospodăria proprie la cele mai bune preţuri şi în cel mai scurt timp”, a declarat Teodor Ioan Birt, preşedintele AAPR, citat de Agerpres.
Asigurările șefului AAPR vin după ce, în urmă cu o lună, ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu, a avut o întâlnire cu administratorii pieţelor în care le-a cerut să pună la dispoziţia producătorilor spaţiile de vânzare de care au nevoie.
„Susţin cu fiecare ocazie consumul de produse româneşti şi cred că este de datoria noastră a tuturor să ne asigurăm că producătorii, care muncesc de dimineaţa până seara în ferme, sunt sprijiniţi. Am transmis o adresă către preşedinţii consiliilor judeţene şi către primarii municipiilor şi oraşelor, în care le-am cerut sprijinul pentru identificarea unor spaţii în care pot fi organizate pieţe volante, astfel încât fermierii să îşi poată valorifica produsele pe plan local. (...) Şansa noastră este să strângem rândurile în favoarea producţiei româneşti”, declara atunci ministrul agriculturii, potrivit Agerpres. (C. Z.)