Atunci când metodele de investigație devin insuficiente pentru o diagnosticare corectă, intervine biopsia, cea mai eficientă investigație prin care medicul poate să confirme sau să excludă existența unor
Atenţie la consumul de grăsimi saturate
În urma unei cercetări aprofundate, efectuate de-a lungul a 15 ani, în legătură cu grăsimile, acizii graşi şi sănătatea organismului uman, experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi FAO au făcut următoarele recomandări: limitarea consumului de grăsimi saturate la 20 g/zi şi înlocuirea grăsimilor saturate cu grăsimile polinesaturate, cu scopul prevenirii riscului bolilor cardiovasculare, reducerea consumului de grăsimi trans şi creşterea consumului de grăsimi polinesaturate şi polinesaturate esenţiale la 25 g/ zi. Conform OMS şi FAO, grăsimile esenţiale sunt vitale organismului nostru, însă acesta nu le poate sintetiza şi, prin urmare, trebuie introduse în organism prin intermediul consumului de alimente. Aceste grăsimi au rol în dezvoltarea organismului, în regenerarea acestuia şi în menţinerea stării de sănătate. Există două grăsimi esenţiale: acidul alfa-linoleic (ALA) - acid gras polinesaturat din grupul Omega 3 şi acidul linoleic (LA) - acid gras polinesaturat din grupul Omega 6. Aceste grăsimi esenţiale se regăsesc în categorii de alimente precum seminţele oleaginoase, uleiurile vegetale (de floarea-soarelui, de rapiţă) şi în produsele care le conţin, cum ar fi unele margarine tartinabile. Conform datelor oferite de OMS, cei mai mulţi oameni consideră că grăsimile din alimentaţie implică în mod obligatoriu şi creşterea în greutate. Experţii instituţiei subliniază faptul că trebuie realizat un echilibru între alimentele consumate şi necesarul energetic al fiecărei persoane, luând în considerare nivelul de activitate zilnică desfăşurată.