Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Cancerul gastric, din ce în ce mai frecvent la vârste de 30-40 de ani

Cancerul gastric, din ce în ce mai frecvent la vârste de 30-40 de ani

Data: 27 Noiembrie 2014

Cancerul gastric, înainte o boală specifică decadei 60-70 de ani, apare acum frecvent la 30-40 de ani, iar mortalitatea în rândul bolnavilor este foarte ridicată, întrucât aceştia ajung târziu la medic, a declarat medicul Mircea Beuran, şeful Clinicii de Chirurgie II de la Spitalul Floreasca, cu prilejul unui workshop desfăşurat la UMF „Carol Davila“ din Bucureşti. „Cel mai tânăr pacient cu cancer gastric pe care l-am operat la Spitalul Floreasca are 18 ani. Înainte, decada pentru această boală era 60-70 de ani, acum vorbim de 30-40 de ani“, a spus Beuran, precizând că incidenţa cancerului gastric este de 6-7 cazuri la 100.000 de locuitori şi că rata mortalităţii este mare, pentru că boala este depistată târziu, informează Mediafax.

El a arătat că, pentru a depista boala timpuriu, medicii de familie trebuie să le recomande pacienţilor să facă endoscopie de la primele semne de disconfort: durere, greaţă, vărsături. În schimb, pacienţii din România merg la medic în stadii avansate, cazuri în care eforturile medicilor sunt foarte mari, ca de altfel şi costurile.

Potrivit Agerpres, în acelaşi cadru, prof. dr. K. Maruyama din Japonia a prezentat experienţa şi practica în domeniu din ţara sa. „Pentru că, în Japonia, am avut un număr mare de pacienţi cu cancer gastric, s-a pus accent pe educaţia socială. S-a accentuat pe realizarea screeningului. În prezent, în Japonia, persoanele care au peste 50 de ani primesc un card de sănătate pentru screening şi investigaţiile sunt suportate de stat“, a arătat profesorul japonez.

Pentru a preveni cancerul gastric este importantă o alimentaţie zilnică în care micul dejun să fie cel mai consistent, prânzul echilibrat, iar „cina să fie dată altora“, după cum a spus medicul Mircea Beuran. Acesta a recomandat alimentaţia bogată în fructe, legume proaspete şi fibre şi cu mai puţine grăsimi şi dulciuri. De asemenea, consumul de alcool trebuie redus, iar fumatul oprit.