Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Carnea roşie şi carnea procesată nu sunt sănătoase

Carnea roşie şi carnea procesată nu sunt sănătoase

Data: 27 Martie 2009

Potrivit unui studiu al cercetătorilor americani, consumul de carne roşie sporeşte rata mortalităţii, iar consumul de carne albă pare să o micşoreze, potrivit unui studiu publicat în revista „Archives of Internal Medicine“, informează AFP. Studiul a fost efectuat pe un eşantion de peste 500.000 de persoane, timp de doi ani. O cincime dintre bărbaţii şi femeile care au consumat cantităţi mai mari de carne roşie (o cantitate medie de 62,5 grame la mia de calorii absorbite pe zi) prezentau un risc mult mai mare de deces, comparativ cu voluntarii care au consumat cantităţi mai mici (9,8 grame la mia de calorii pe zi). Cercetătorii au constatat aceeaşi tendinţă şi în cazul persoanelor care au consumat cantităţi mari de carne procesată (22,6 grame la mia de calorii pe zi), comparativ cu persoanele care au consumat cantităţi mai mici (1,6 grame la mia de calorii). În urma analizei statisticilor, cercetătorii au ajuns la concluzia că 11% din totalul deceselor înregistrate în rândul bărbaţilor şi 16% din totalul deceselor din rândul femeilor participante la studiu ar fi putut fi evitate printr-o reducere a consumului de carne roşie şi de carne procesată. Specialiştii au mai multe explicaţii care fac legătura între consumul de carne roşie şi creşterea ratei mortalităţii. Una dintre explicaţii face trimitere la compuşii cancerigeni care se formează atunci când carnea este gătită la temperaturi ridicate, în timp ce o alta face referire la cantităţile mari de grăsimi saturate din carnea roşie, care cauzează cancer colo-rectal şi maladii cardiovasculare.