Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Cicoarea, prietena ficatului

Cicoarea, prietena ficatului

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Sănătate
Un articol de: Otilia Bălinișteanu - 27 Mai 2012

Astăzi vom vorbi despre o plantă pe care o cunoaştem cu toţii, dar despre care poate n-am fi putut bănui că poate tămădui destul de multe suferinţe. Se numeşte cicoare şi este o plantă medicinală importantă în fitoterapie. Preparatele naturiste din cicoare au efect în diabetul zaharat, prin curăţirea sângelui şi eliminarea unor substanţe toxice produse prin dezasimilaţie, dar şi în unele afecţiuni ale sistemului nervos (nervozitate, isterie, astenie, dureri de cap, nevralgii).

Cicoarea mai este cunoscută şi pentru proprietăţile ei terapeutice în bolile de piele, grăbind vindecarea furunculozei, acneea, a tăieturilor, a abceselor şi dermatozelor.

Se poate utiliza sub formă de infuzie (1-2 linguriţe la 200 ml de apă clocotită; se infuzează 10 minute, se strecoară şi se beau 2 ceaiuri călduţe pe zi) pentru combaterea durerilor de stomac, boli de ficat, dureri reumatice, febră şi ca depurativ.

Decoctul (din 2 linguriţe de rădăcini uscate şi măcinate la 200 ml de apă rece; se fierbe 5 minute, se infuzează 10 minute), se strecoară şi se bea călduţ, fracţionat în 3 reprize, înainte de mesele principale, pentru stimularea funcţiilor ficatului şi rinichilor şi pentru acţiunea laxativă în combaterea constipaţiei.