Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Cicoarea, prietena ficatului
Astăzi vom vorbi despre o plantă pe care o cunoaştem cu toţii, dar despre care poate n-am fi putut bănui că poate tămădui destul de multe suferinţe. Se numeşte cicoare şi este o plantă medicinală importantă în fitoterapie. Preparatele naturiste din cicoare au efect în diabetul zaharat, prin curăţirea sângelui şi eliminarea unor substanţe toxice produse prin dezasimilaţie, dar şi în unele afecţiuni ale sistemului nervos (nervozitate, isterie, astenie, dureri de cap, nevralgii).
Cicoarea mai este cunoscută şi pentru proprietăţile ei terapeutice în bolile de piele, grăbind vindecarea furunculozei, acneea, a tăieturilor, a abceselor şi dermatozelor. Se poate utiliza sub formă de infuzie (1-2 linguriţe la 200 ml de apă clocotită; se infuzează 10 minute, se strecoară şi se beau 2 ceaiuri călduţe pe zi) pentru combaterea durerilor de stomac, boli de ficat, dureri reumatice, febră şi ca depurativ. Decoctul (din 2 linguriţe de rădăcini uscate şi măcinate la 200 ml de apă rece; se fierbe 5 minute, se infuzează 10 minute), se strecoară şi se bea călduţ, fracţionat în 3 reprize, înainte de mesele principale, pentru stimularea funcţiilor ficatului şi rinichilor şi pentru acţiunea laxativă în combaterea constipaţiei.