Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Cremă de zahăr ars
Ingrediente: Pentru cremă: 8 ouă; 1 l lapte cu 3,5% grăsime; 180 g zahăr; 2 linguriţe esenţă de vanilie. Pentru caramel: 150 g zahăr.
Preparare: Topim zahărul într-o crăticioară cu suprafaţă nonaderentă, la foc mediu spre mic, şi amestecăm cu o spatulă până când devine auriu-maroniu. Încălzim un vas termorezistent de ceramică cu diametrul de circa 22 cm în cuptorul la 180 de grade pentru câteva minute şi turnăm zahărul topit. Rotim încet vasul, pentru ca zahărul să acopere pereţii acestuia, şi lăsăm la răcit până începe să crape zahărul. Într-un castron amestecăm cu mixerul ouăle întregi, zahărul şi esenţa de vanilie şi adăugăm laptele ţinut la temperatura camerei. Continuăm să amestecăm, până ce compoziţia devine omogenă, după care o turnăm peste zahărul caramelizat. Punem vasul într-o tavă cu apă rece până la jumătate şi o băgăm în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Adăugăm apă din 10 în 10 minute. După 50 de minute, verificăm crema, mişcând vasul, iar dacă nu se fac valuri pe suprafaţa ei înseamnă că este gata. Crema trebuie să fie rumenită deasupra. O lăsăm să se răcească la temperatura camerei, după care o punem la frigider 3-4 ore sau peste noapte. Dezlipim marginile cu un cuţit şi răsturnăm crema pe o farfurie. Poftă bună!