Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×
Acasa Societate Sănătate Dorada, un peşte delicios din Marea Mediterană

Dorada, un peşte delicios din Marea Mediterană

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Sănătate
Un articol de: Monahia Ecaterina Vicleanu - 18 Iul, 2022

Dorada este un tip de pește care trăiește în Marea Mediterană și se hrănește în special cu crustacee și moluște. Are o carne destul de densă, dar în același timp fragedă și aromată şi aparține clasei de pești considerați slabi, precum bibanul, hamsia, codul, calcanul, codul și știuca. Este un pește foarte bun din punct de vedere nutrițional, fiind o sursă bogată de proteine cu valoare biologică ridicată, cu un conținut ridicat de aminoacizi esențiali, în principal grăsimi polinesaturate (omega 3) și mononesaturate, fosfor, vitamine şi minerale. Dorada se poate găti în mai multe feluri, pe grătar, la cuptor, în ciorbe, salate etc.

Rețete

Doradă la cuptor cu broccoli
Ingrediente: Un pește întreg eviscerat, o lămâie, 3 căței de usturoi, o bucată de ghimbir, o ceapă verde, un ardei iute, rozmarin, oregano proaspăt, ulei de măsline, sos de soia, broccoli, 20 g unt, 3 căței de usturoi. Preparare: Se curăță peștele, apoi se crestează pe ambele părți. Usturoiul, ceapa verde, lămâia, o bucată de ghimbir și ardeiul iute se feliază subțire, apoi se așază peștele pe o folie de copt, se sărează pe ambele părți și în interior, iar în crestături se umple cu usturoi, ghimbir și ardei iute. Peștele se umple pe interior cu lămâie, plantele aromatice și usturoiul, ghimbirul, ceapa verde rămase; se stropește apoi cu ulei de măsline și ulei de soia, se împachetează în hârtia de copt ca un pachețel și se coace pentru 30 de minute, la 200 grade Celsius. Pentru broccoli, se pune apă la fiert și se sărează, se pune broccoli la fiert 2-3 minute până devine verde intens; într-o tigaie, se topește untul în ulei de măsline, se adaugă usturoi tăiat, broccoli fiert și se amestecă; se mai lasă 1-2 minute să se soteze, apoi se poate servi împreună cu peștele.

Ciorbă de peşte à la grec
Ingrediente: 1 kg de doradă, 1 morcov mare, 1 bucată de țelină (100 g), 2 cartofi mari, 2 cepe, 2 ouă, o lămâie, 1 lingură amidon, 3-4 linguri ulei de măsline, câteva fire de mărar, sare, piper. Preparare: Se toacă ceapa mărunt, țelina și morcovul se taie cubulețe. Într-o oală se pune ulei de măsline la încins, apoi se adaugă legumele tocate, după care se adaugă 2 l de apă și se fierbe totul timp de 10 minute; se adaugă cartofii tăiați cuburi, sare și piper și se mai fierbe încă 10 minute, după care se adaugă peștele întreg și curățat, care se lasă la fiert aproximativ 10 minute, apoi se scoate pe o tavă să se răcească. Într-un bol, se amestecă amidonul cu puțină apă, se adaugă ouăle, sucul de la o lămâie, se amestecă bine și se toarnă amestecul în supă. Se mai lasă să fiarbă 2-3 minute după care se dă deoparte. Se dezosează carnea de pește și se pune înapoi în ciorbă, împreună cu mărarul tocat, apoi se asezonează cu sare și piper și se poate servi.

Citeşte mai multe despre:   Rețete  -   rețete cu pește