Atunci când metodele de investigație devin insuficiente pentru o diagnosticare corectă, intervine biopsia, cea mai eficientă investigație prin care medicul poate să confirme sau să excludă existența unor
Dorada, un peşte delicios din Marea Mediterană
Dorada este un tip de pește care trăiește în Marea Mediterană și se hrănește în special cu crustacee și moluște. Are o carne destul de densă, dar în același timp fragedă și aromată şi aparține clasei de pești considerați slabi, precum bibanul, hamsia, codul, calcanul, codul și știuca. Este un pește foarte bun din punct de vedere nutrițional, fiind o sursă bogată de proteine cu valoare biologică ridicată, cu un conținut ridicat de aminoacizi esențiali, în principal grăsimi polinesaturate (omega 3) și mononesaturate, fosfor, vitamine şi minerale. Dorada se poate găti în mai multe feluri, pe grătar, la cuptor, în ciorbe, salate etc.
Rețete
Doradă la cuptor cu broccoli
Ingrediente: Un pește întreg eviscerat, o lămâie, 3 căței de usturoi, o bucată de ghimbir, o ceapă verde, un ardei iute, rozmarin, oregano proaspăt, ulei de măsline, sos de soia, broccoli, 20 g unt, 3 căței de usturoi. Preparare: Se curăță peștele, apoi se crestează pe ambele părți. Usturoiul, ceapa verde, lămâia, o bucată de ghimbir și ardeiul iute se feliază subțire, apoi se așază peștele pe o folie de copt, se sărează pe ambele părți și în interior, iar în crestături se umple cu usturoi, ghimbir și ardei iute. Peștele se umple pe interior cu lămâie, plantele aromatice și usturoiul, ghimbirul, ceapa verde rămase; se stropește apoi cu ulei de măsline și ulei de soia, se împachetează în hârtia de copt ca un pachețel și se coace pentru 30 de minute, la 200 grade Celsius. Pentru broccoli, se pune apă la fiert și se sărează, se pune broccoli la fiert 2-3 minute până devine verde intens; într-o tigaie, se topește untul în ulei de măsline, se adaugă usturoi tăiat, broccoli fiert și se amestecă; se mai lasă 1-2 minute să se soteze, apoi se poate servi împreună cu peștele.
Ciorbă de peşte à la grec
Ingrediente: 1 kg de doradă, 1 morcov mare, 1 bucată de țelină (100 g), 2 cartofi mari, 2 cepe, 2 ouă, o lămâie, 1 lingură amidon, 3-4 linguri ulei de măsline, câteva fire de mărar, sare, piper. Preparare: Se toacă ceapa mărunt, țelina și morcovul se taie cubulețe. Într-o oală se pune ulei de măsline la încins, apoi se adaugă legumele tocate, după care se adaugă 2 l de apă și se fierbe totul timp de 10 minute; se adaugă cartofii tăiați cuburi, sare și piper și se mai fierbe încă 10 minute, după care se adaugă peștele întreg și curățat, care se lasă la fiert aproximativ 10 minute, apoi se scoate pe o tavă să se răcească. Într-un bol, se amestecă amidonul cu puțină apă, se adaugă ouăle, sucul de la o lămâie, se amestecă bine și se toarnă amestecul în supă. Se mai lasă să fiarbă 2-3 minute după care se dă deoparte. Se dezosează carnea de pește și se pune înapoi în ciorbă, împreună cu mărarul tocat, apoi se asezonează cu sare și piper și se poate servi.