Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Intoleranță la gluten sau boala celiacă?

Intoleranță la gluten sau boala celiacă?

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Sănătate
Data: 26 Iunie 2025

Intoleranța la gluten și boala celiacă se manifestă aproape la fel, simptome cauzate în ambele cazuri de reacția exagerată a organismului la glutenul din anumite alimente. În cazul bolii celiace există însă și riscul unor probleme gastrointestinale mai grave și al malnutriției, atrag atenția autorii unui articol publicat în Science Alert.

Boala celiacă este o afecțiune autoimună, adică organismul reacționează greșit atacând propriile celule și țesuturi sănătoase, distrugându-le, în cazul acesta, pe cele din intestinul subțire. După o masă cu alimente cu gluten, cum sunt anumite cereale, alimente procesate și chiar bere, în boala celiacă apar probleme digestive ca diaree, balonare, greață, gaze și dureri abdominale, dar pot să apară și manifestări non-digestive - stări de confuzie, dureri de cap, erupții cutanate cu mâncărime și apariția unor vezicule, dureri articulare și oboseală. 

Pe termen lung, dacă nu este tratată, boala celiacă duce la malnutriție, deoarece leziunile produse la nivelul intestinului împiedică absorbția nutrienților din alimente. De asemenea, poate să scadă densitatea osoasă sau să provoace tulburări neurologice precum epilepsia și demența.

Prin ce se deosebește intoleranța la gluten de boala celiacă? În cazul intoleranței la gluten nu se produce acea reacție autoimună în organism și nu există nici riscul de leziuni la nivelul intestinului, cum se întâmplă în boala celiacă. 

Așadar, boala celiacă este mai gravă decât in­toleranța la gluten, iar în cazul bolii celiace simptomele pot să apară chiar și după consumul unor alimente care conțin doar urme de gluten, de exemplu, dacă folosim același cuțit cu care am tăiat un produs cu gluten. 

Apariția unor simptome precum cele menționate nu înseamnă că trebuie să renunțați preventiv la alimentele cu gluten. Cel mai indicat ar fi să discutați cu medicul, care va stabili diagnosticul exact, în funcție de rezultatul unor investigații specifice. (I.N.)