Atunci când metodele de investigație devin insuficiente pentru o diagnosticare corectă, intervine biopsia, cea mai eficientă investigație prin care medicul poate să confirme sau să excludă existența unor
Preparate gustoase cu ştiucă
Știuca este un pește de apă dulce recomandat în orice dietă, fiind bogat în vitamine și minerale benefice organismului, ajutând la: întărirea vaselor de sânge, normalizarea activităţii cardiace, combaterea virușilor și infecțiilor întărind sistemul imunitar, funcționarea sănătoasă a stomacului, intestinelor, ficatului și pancreasului, prevenirea diabetului, sprijinirea sistemului nervos.
Rețete
Ştiucă umplută cu legume
Ingrediente: 1 știucă, 2-3 cepe, 2 morcovi, 1 rădăcină de pătrunjel, mărar verde, boia de ardei dulce, piper alb măcinat. Preparare: Se spală și se curăţă de solzi ştiuca, începând de la cap, fără să se rupă pielea; legumele se taie rondele, se călesc și se pun la răcit; carnea scoasă din pește se dezosează și se dă prin mașina de tocat, odată cu legumele și usturoiul; se adaugă sare după gust, piper, boia de ardei dulce, mărar tocat, 2-3 linguri de griș. Se amestecă toate la un loc și se umple știuca, începând de la coadă la cap, inclusiv capul, apoi se coase și se pune la cuptor, într-o tavă căptușită cu hârtie de copt. Separat se face un sos din 250 ml de vin alb, 150 ml de apă, 1 lingură de zahăr, sare după gust, 250 ml suc de roșii sau 2-3 linguri pastă de tomate, care se omogenizează şi se toarnă în tavă; se dă la cuptorul preîncălzit la 150 de grade, timp de 50-60 de minute. În timpul coacerii se mai stropește cu sos din când în când. Se poate servi atât cald, cât și rece, ca aperitiv sau fel de bază.
Rasol de ştiucă
Ingrediente: 1 știucă, 2-3 cartofi, 1-2 morcovi, 1 ceapă albă, 2-3 căței de usturoi, ardei iute, 2-3 foi de dafin, 2-3 linguri ulei de măsline, câteva boabe de piper, mărar și pătrunjel verde. Preparare: Într-o tavă cu margini înalte, se pun legumele tăiate mai mare, condimentele şi uleiul de măsline, peste care se toarnă apă rece cât cuprinde legumele, apoi se lasă la fiert până când legumele sunt fierte la jumătate; se adaugă știuca întreagă, după care se bagă tava în cuptorul preîncălzit până este gata. La final, se asezonează cu pătrunjel și mărar tocat.