Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Preparate rapide cu seminţe de cânepă

Preparate rapide cu seminţe de cânepă

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Sănătate
Un articol de: Monahia Ecaterina Vicleanu - 17 Octombrie 2022

Cultura de cânepa este una dintre cele mai vechi de pe pământ, fiind cunoscută pretutindeni. Se­mințele de cânepă au avut foarte multă vreme o reputație proastă datorită asocierii cu canabisul, însă ele nu cauzează reacții psihotrope şi au o mulțime de efecte bune asupra sănătății. Este o plantă erbacee cu o compoziție bogată în uleiuri volatile, minerale, vitamine, proteine, acizi grași benefici organismului.

Semințele de cânepă au un conținut ridicat de proteine, de 25 de ori mai mare decât al altor tipuri de semințe, conțin acizi grași nesa­turați în proporție de 30%, vitaminele A, D, E, K, cele din complexul B și cantități mari de zinc, potasiu, cupru, fier, mangan, aminoacizi și antioxidanți, Omega 3 și 6, dar și cei 21 de aminoacizi cunoscuți.

Un consum echilibrat de semințe de cânepă ajută la reducerea infla­mației din corp, protejează creierul de stresul oxidativ, ameliorează durerile articulare, stimulează eliminarea kilogramelor în plus, menține sănătos tractul digestiv, întărește sistemul imunitar, combate cancerul, ajută la vindecarea eczemelor, îmbu­nă­tățește sănătatea sistemului cardiovascular, reglează nivelul hormonal etc.

Semințele de cânepă se pot consuma în mai multe feluri: ca atare, adăugate în diferite rețete sau combinate cu tot felul de ingrediente şi folosite într-o gamă variată de mâncăruri, de la dulce până la sărat.

Rețete

Tartar de somon, avocado şi seminţe de cânepă

Ingrediente: 200 g file de somon, 2 avocado copt, dar nu foarte moale, 2 lingurițe de muștar dulce, 3 linguri ulei din semințe de cânepă, 2 lingurițe zeamă de lămâie, 2 linguri semințe de cânepă, sare și piper după gust. Preparare: Fileul de somon se taie fâșii lungi și se condimentează cu sare și piper și se amestecă cu muștar. Avocado se curăță de coajă, se taie felii mici, apoi se stropește cu zeamă de lămâie şi se condimentează cu ulei de cânepă, sare și piper, după care se aranjează în farfurie: în mijlocul farfuriei se pune o formă rotundă, după care se așază în straturi salata de avocado pe primul rând, după care se adaugă feliile de somon în straturi egale, se nivelează bine, se scoate forma și se ornează cu semințe de cânepă.

Pate de seminţe de cânepă

Ingrediente: 1 cană de semințe de cânepă, 3 linguri ulei de măsline, 1 cățel de usturoi, pătrunjel verde, rozmarin și mărar proaspete, 2 lingurițe sos de soia, sare de mare și piper după gust, câteva linguri de apă. Preparare: Se pun toate ingredientele într-un blender, se mixează până se ajunge la consistența dorită, după care se poate servi. Se asezonează foarte bine cu roșii proaspete, sferturi de ardei capia sau gogoșari. Se poate servi ca gustare sau mic dejun.

Citeşte mai multe despre:   Rețete  -   rețete cu pește