Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Răspundem cititorilor: Bolnavii de reumatism trebuie să beneficieze de o alimentaţie completă

Răspundem cititorilor: Bolnavii de reumatism trebuie să beneficieze de o alimentaţie completă

Data: 27 Ianuarie 2011

Traian L., Bucureşti: "Ce regim alimentar este recomandat persoanelor care suferă de reumatism?"

prof. Constantin Milică
: La persoanele care suferă de reumatism, alimentaţia trebuie să fie completă pentru a satisface necesarul de proteine, vitamine (A, C, K) şi săruri minerale. Se începe cu o cură depurativă de 5-7 zile pe lună cu zarzavaturi crude din care să nu lipsească varză, morcov, ţelină, sfeclă roşie, mărar, pătrunjel, praz, ceapă, urzici, la care se adaugă supe de legume sau de fasole boabe, lapte acru, lapte proaspăt (1/2 litru), zer, iaurt, brânză, margarină, untură de peşte, orez (fiert în lapte), seminţe crude de dovleac sau floarea-soarelui, nuci, arahide, cartofi (fierţi în lapte şi amestecaţi cu ulei de măsline şi un gălbenuş de ou). Se mai poate consuma terci de grâu încolţit cu miere de albine şi cafea de cicoare.

Dimineaţa, înainte de micul dejun, se beau 250 ml suc de ţelină, timp de 21 de zile consecutiv, iar seara sunt indicate sucuri de morcov (200 ml), rădăcini de păstârnac sau pătrunjel (100 ml), sfeclă roşie (100 ml) şi varză (100 ml). Se interzice consumul intern de hrean şi ardei iute.

În primul rând se impune evitarea contactului cu frigul şi umezeala. La crizele reumatice este absolut necesar un repaus absolut care va evita apariţia leziunilor cardiace, repaus intelectual şi evitarea emoţiilor şi a enervărilor.

Zilnic se pune o compresă locală cu ceai de ardei iute (o lingură pulbere la 250 ml apă clocotită) sau o cataplasmă cu lut sau cărbune vegetal pusă pe articulaţiile dureroase. Bune efecte dă şi o pernă umplută cu pedicuţă, aplicată pe articulaţii.

Ţinând seamă de starea debilitată şi de sensibilitatea bolnavilor se recomandă o atenţie deosebită accesului în staţiuni cu ape termale carbogazoase (Geoagiu), cu ape sărate carbogazoase (Slănic Prahova, Ocna Sibiului, Govora, Călimăneşti, Săcelu, Bazna, Covasna), cu ape sulfuroase (Băile Herculane, Olăneşti, Pucioasa, Mangalia).