Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Răspundem cititorilor: Cartofii reglează nivelul de alcalinitate la bolnavii de ulcer
Anghel S., 37 de ani, Constanţa: „Vin cu rugămintea de a publica în pagina de sănătate dieta care trebuie urmată de bolnavii de ulcer. Sufăr de această boală şi m-ar interesa ce alimente sunt interzise în cazul meu“.
Prof. Constantin Milică: O atenţie deosebită se acordă curei de dezintoxicare a organismului, folosind seminţe de dovleac puţin prăjite şi nesărate (4-5 pumni pe zi) şi se bea un borş preparat din tărâţe de grâu (la doi litri de borş se adaugă doi litri de apă, jumătate de kilogram de miere de albine şi o lămâie tăiată în două), din care se consumă 1,5-2 litri pe zi. Altă cură recomandă maceratul din amestecul, în părţi egale, cu zeamă de lămâie, alcool 40%, miere de salcâm şi ulei de măsline; se păstrează la rece şi se administrează câte 50 ml de trei ori pe zi, cu 10-15 minute înainte de mese. În afara momentelor de criză se recomandă consumul zilnic de albumine, glucide solubile şi amidon, sub formă de piure de cartofi cu conţinut alcalin (care va neutraliza excesul de alcalinitate), carne fiartă de pui sau de vită, supe de legume, lapte, iaurt, chefir, brânzeturi proaspete, caş dulce, urdă, ouă moi, sucuri de legume (morcov, ţelină, sfeclă roşie, varză, cartofi cruzi), pâine uscată şi prăjită, paste făinoase bine fierte, orez, grâu germinat, fulgi de ovăz, biscuiţi, mămăligă prăjită, gelatină, sucuri şi compoturi din fructe neacide (mere, pere, gutui, caise, piersici, cireşe, agrişe), puţin îndulcite. Se propune o cură de 1-2 zile pe săptămână, cu fructe coapte sau rase. Alimentele interzise în consum sunt: condimentele excitante, excesul de cafea, supele concentrate de carne, prăjelile, fripturile la cuptor din carne de porc, vânatul, slănina, untura, mezelurile, afumăturile, conservele, sosurile cu rântaş, icrele, peştele prăjit, omleta, brânzeturile grase, legumele bogate în celuloză (ceapă, usturoi, castraveţi, fasole uscată, mazăre), care sunt greu digerabile, acriturile, sarea în exces, oţeturile, aluaturile proaspete, pâinea neagră proaspătă, dulceţurile, îngheţatele, marmeladele, condimentele în exces, hreanul, muştarul, piperul şi fructele tari (alune, nuci, migdale). Se exclud categoric alcoolurile tari, tutunul, cacaua, ciocolata, băuturile fierbinţi şi răcoritoarele cu cofeină (de tip Coca-Cola) şi abuzul de medicamente de sinteză. În timpul mesei nu se beau lichide, iar după masă bolnavul va sta culcat cu o compresă caldă sau cataplasmă cu făină de porumb pe abdomen.