Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Răspundem cititorilor: Consumul de legume crude ajută la creşterea imunităţii la infecţii

Răspundem cititorilor: Consumul de legume crude ajută la creşterea imunităţii la infecţii

Data: 22 Octombrie 2009

Sonia G., Bacău: „Cum pot fi prevenite recidivele în cazul infecţiilor urinare?“

Prof. Constantin Milică
: Pentru evitarea şi combaterea infecţiilor urinare se impun următoarele măsuri:

- eliminarea alimentelor iritante (alcooluri tari, cafea, cola, ceai negru, zahăr rafinat, produse chimice acide) şi a cantităţii de sare;

- evitarea consumului de grăsimi saturate, carne de porc şi zahăr rafinat;

- mărirea cantităţii de legume consumate în stare proaspătă sau în diferite preparate culinare (mărar, pătrunjel, ştevie, lobodă, ceapă, praz, morcov, napi, urzici, dovleac crud sau fiert în aburi), care sunt bogate în flavonoide, microelemente (Se, Zn, Mg, Fe) şi în vitamine (A, C, E), având proprietăţi diuretice, de eliminare a toxinelor şi de creştere a rezistenţei organismului la infecţii;

- asigurarea unei diureze mărite printr-un aport adecvat de lichide (circa doi litri pe zi, chiar consumul unui pahar de apă la fiecare oră);

- asigurarea unui tranzit digestiv normal (minim un scaun pe zi), prin consumul de dimineaţă a trei linguri de tărâţe de grâu, care au fost lăsate de seară la muiat în puţină apă;

- reducerea acidităţii urini, consumând dimineaţa câte două căni mari cu apă de orz, adăugând şi o linguriţă de bicarbonat de sodiu

- consumul de sucuri naturale de merişor (minim 250 ml pe zi), cu rol de a inhiba aderarea bacteriei Escherichia coli pe pereţii vezicii urinare, precum şi sucuri de afine, zmeură şi coacăze, cu proprietăţi antiseptice şi antiinflamatoare;

- consumul de usturoi (2-3 căţei de 3 ori pe zi, după mese) cu efect de antibiotic natural, având proprietăţi antibacteriene şi antifungice;

- consumul de vitamine (C, B, A), administrate sub formă de sucuri naturale, legume şi fructe proaspete;

- consumul de iaurt şi lapte acru eficiente în stimularea sistemului imunitar, inhibarea dezvoltării microorganismelor dăunătoare şi refacerea florei microbiene saprofite;

- evitarea tendinţei de abstinenţă urinară la peste 3 ore, fapt întâlnit la unele profesii (şoferi, profesori, militari, chirurgi, vânzători, macaragii);

- repaus la pat în perioada febrilă;

- menţinerea unei igiene permanente în regiunea periuterină şi perianală;

- păstrarea igienei la toaletă sau a oliţelor la copii;

- tratarea la timp a infecţiilor ginecologice;

- aplicarea de comprese calde în regiunea lombară şi băi fierbinţi de şezut;

- tratarea litiazei renale şi a adenomului de prostată;

- tratarea afecţiunilor metabolice (diabet zaharat, obezitate);

- renunţarea la fumat întrucât nicotina şi prezenţa cadmiului din fum facilitează formarea de calculi renali;

- evitarea frigului, a umezelii, a stresului, a eforturilor exagerate, fizice sau psihice;

- întărirea sistemului imunitar.