Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Răspundem cititorilor: Dacă aveţi osteoporoză, nu consumaţi cafea, sucuri şi citrice
Leonard F., jud. Prahova: „Ce dietă trebuie urmată în cazul bolilor reumatismale?“
Dr. Vlad Bejan, medic reumatolog: Toate grupele de alimente, de origine animală sau vegetală, pun la dispoziţia organismului principii nutritive elementare (proteine, glucide, lipide, vitamine, microelemente): carnea şi produsele din carne au o valoare energetică mare; lactatele şi derivatele sunt uşor de digerat; grăsimile au o valoare energetică mare, prin aportul de peste 90% lipide; cerealele conţin glucide, care furnizează 50% din valoarea energetică a raţiei zilnice a omului sănătos; legumele, zarzavaturile şi fructele au o largă utilizare în hrana omului sănătos şi bolnav, având un aport valoros de săruri minerale şi fibre vegetale; zaharurile şi produsele zaharoase au o digestie şi o absorbţie rapidă, dând o valoare calorică mare, într-un timp scurt; apa potabilă, cu o mineralizare sub 1g/l, este cea mai simplă şi mai utilă băutură; condimentele au o valoare nutritivă redusă, dar, prin sărurile minerale şi aromele pe care le conţin, favorizează digestia. În bolile reumatismale, trebuie evitate alimentele generatoare de inflamaţii şi cu potenţial cancerigen (prăjeli), precum şi cele care conţin E-uri, coloranţi, acidifianţi, stabilizatori. Tot în cazul acestor afecţiuni reumatismale inflamatorii, degenerative, abarticulare, dismetabolice, trebuie urmărită, în primul rând, evitarea utilizării alimentelor care generează sau întreţin mecanismele bolii. În gută nu se recomandă consumul de carne provenită de la animale tinere, mezeluri, visecere, supele de carne, răciturile, stevia, ciupercile, leguminoasele, pasta de roşii şi alcoolul. De asemenea, în poliartrita reumatoidă, periartrite, reumatism articular acut trebuie limitată utilizarea proteinelor animale şi glucidelor care întreţin inflamaţia, iar în osteoporoză trebuie evitată cafeaua în exces, băuturile carbogazoase şi citricele. Este indicată utilizarea cu precădere a alimentelor care corectează carenţele vitamino-metabolice sau aduc antioxidanţi cu valoare antiinflamatorie, anticancerigenă, de exemplu: ficatul de peşte, lactatele, peştele oceanic în osteoporoză, iar în poliartrita reumatoidă, reumatismul articular acut sau artrita reactivă se recomandă legume şi fructe roşii, peşte oceanic, cereale germinate, produse fermentate lactic, fibre dietetice.