Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Răspundem cititorilor: Decoctul din rădăcină de ţelină vindecă tusea rebelă
Tamara C., Suceava: „Aş dori să ştiu în ce afecţiuni sunt indicate rădăcina de ţelină şi sucul obţinut din aceasta. Vă mulţumesc.“
Prof. Constantin Milică: Sucul se obţine din rădăcina rasă sau prin tăiere în felii subţiri sau cuburi care se pun în mixer 2-5 minute. Se beau zilnic 50-100 ml suc, fracţionat în 3 reprize, într-o cură de 15-20 de zile, având efecte în convalescenţă, astenie, surmenaj, nervozitate, febră, reumatism, gută, tuse, catar bronşic, obezitate, drenor pulmonar şi hepatic şi remineralizant. Extern se aplică sub formă de comprese pe plăgi, ulcere, cancer de piele, afecţiuni oftalmice şi în gargare contra ulceraţiilor din gură. Sucul din rădăcini este un excelent depurativ, cu rol în eliminarea toxinelor din corp la persoanele care lucrează într-un mediu poluat, la cei care consumă multă carne, aditivi alimentari sintetici, tutun şi medicamente de sinteză (se iau 10-15 linguri pe zi, în cure de 2-3 săptămâni). Se recomandă ca sucul de rădăcină să se administreze diluat cu suc de morcov (o parte ţelină şi 3 părţi morcov), obţinând o băutură cu gust plăcut, uşor asimilabilă şi cu efect terapeutic sporit. După caz se poate amesteca sucul din rădăcini cu suc de frunze de ţelină pentru a fi folosit sub formă de comprese ţinute 30-60 minute pe zone cu degerături, cancer tegumentar sau inflamaţii oculare. În funcţie de preferinţe, sucul din rădăcini se poate combina cu: - miere de albine, smântână şi iaurt; - suc de tomate şi suc de lămâie; - suc de mere şi suc de sfeclă roşie (sau iaurt); - suc de castraveţi şi suc de varză. De asemenea, decoctul din rădăcini rase (30 g fierte în 1 litru apă timp de 10-15 minute), câte o ceaşcă înainte de mese, are efect stimulator general, nervos, cu acţiuni în tuse rebelă, răguşeală, stări febrile, afecţiuni cardiace, retenţie urinară, litiază renală, digestie lentă, balonări, obezitate, helmintiază, reumatism şi gută. Decoct concentrat din rădăcină tocată (250-500 g la 2 litri apă), care se fierbe 30 de minute, se foloseşte, la o baie caldă, timp de 10-15 minute, contra degerăturilor la picioare sau sub formă de comprese pe plăgi, ulceraţii, cancer de piele. Decoctul poate fi folosit de mai multe ori prin reîncălzire. Efecte bune are şi vinul tonic din rădăcini tăiate mărunt, într-un litru de vin alb, cu adaos de 100 g miere de albine; se macerează timp de două zile până se obţine o băutură parfumată, cu aromă discretă de ananas, din care se consumă câte 2-3 păhărele pe zi, cu 30 de minute înainte de mese, având efecte diuretice, afrodisiace şi tonice. Siropul din rădăcini de ţelină, în amestec cu rădăcini de la alte specii (pătrunjel, sparanghel, fenicul şi ilex), luate în proporţii egale (câte 125 g), se infuzează în 2,5 litri apă clocotită timp de 10 minute, se adaugă 3.750 g sirop de zahăr, după care se fierbe până la consistenţa siropului. Se consumă câte 3-5 linguri pe zi, având rol diuretic în albuminurie cronică, litiază renală şi febră intermitentă sau ca gargarism în ulceraţii ale gurii şi gâtului.