Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Răspundem cititorilor: Hipertensiunea scade dacă urmaţi o cură cu tinctură de păducel

Răspundem cititorilor: Hipertensiunea scade dacă urmaţi o cură cu tinctură de păducel

Data: 04 Ianuarie 2010

Ileana F., jud. Olt: „Am 53 de ani şi de mai bine de trei ani sufăr de hipertensiune arterială. Am aflat că pentru reglarea tensiunii este foarte util păducelul. Sub ce formă trebuie preparat şi cum trebuie administrat?“

Prof. Constantin Milică
: Într-adevăr, păducelul are efecte remarcabile, preventive şi curative în hipertensiunea arterială, la fel ca în majoritatea afecţiunilor cardiace, iar modalităţile de preparare sunt dintre cele mai simple, respectiv tinctura şi infuzia. Tinctura de păducel se prepară din 20 g flori, frunze sau fructe uscate, care se mărunţesc într-un mojar sau se macină şi se pun la macerat în 100 ml alcool 60O, timp de 10 zile, într-un borcan închis ermetic. Se strecoară prin tifon în sticluţe închise la culoare. În cantitate mai mare se iau 10 linguri plantă uscată la 500 ml alcool 60O, care se macerează 14 zile. Se consumă intern câte 10-15 picături, diluate în 50 ml apă, de 3 ori pe zi, cu 30 de minute înainte de mesele principale, în cure de 3 săptămâni pe lună. Cura cu tinctură de păducel, eventual asociată cu tinctură de talpa gâştei, se recomandă în combaterea hipertensiunii arteriale. Aceasta se face în paralel cu o alimentaţie vegetariană, cu multe crudităţi, săracă în sare şi fără condimente iuţi. Tinctura de păducel este benefică şi în combaterea stărilor de nervozitate, emotivitate excesivă, la epuizarea fizică sau psihică a organismului şi în starea de oboseală, amnezie, tetanie şi anxietate, provocând un somn liniştitor. Se poate sublinia că tinctura de păducel se asociază bine cu tinctura de valeriană (în părţi egale) din care se iau câte 30-50 de picături de 3 ori pe zi, înainte de mese, cu efecte deosebite în bolile de inimă şi de nervi. Luată în doze de 3-4 linguriţe pe zi, în cure de câte o lună, tinctura de păducel are efecte excepţionale în oprirea tulburărilor de menopauză, mai ales când se asociază cu dieta lacto-vegetariană cu multe crudităţi. Efecte similare are şi infuzia de păducel, intervenind în prevenirea şi combaterea suferinţelor cardiovasculare (palpitaţii, hipertensiune, angină pectorală), mai ales la persoane de vârsta a treia. De asemenea, calmează şi stabilizează stările nevrotice, alungă gândurile stresante, atacurile de panică, emoţiile şi starea de anxietate cuplată cu depresia psihică. La persoane cu varice pronunţate la picioare este indicat să se bea zilnic un litru infuzie din flori de păducel, în care s-a macerat, timp de minimum o oră, coaja de la o lămâie, într-o cură de 5 luni. Infuzia de păducel (flori, frunze, fructe) se prepară dintr-o linguriţă plantă uscată la 250 ml apă clocotită; se infuzează acoperit timp de 10-15 minute, se strecoară şi se beau 2-3 ceaiuri neîndulcite pe zi, fracţionate în mai multe reprize, înainte de mesele principale, în cure de 2-4 luni.