Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Răspundem cititorilor: Infuzia de anason, eficientă în combaterea pancreatitei

Răspundem cititorilor: Infuzia de anason, eficientă în combaterea pancreatitei

Data: 31 Octombrie 2009

Dorin H., 45 de ani, Bucureşti: „De ce este cauzată pancreatita şi cum poate fi combătută prin remedii din plante?“

Prof. Constantin Milică
: Pancreatita este o îmbolnăvire a pancreasului care constă dintr-un proces inflamator, cu modificări degenerative şi cu o evoluţie spre fibroză pancreatică. Boala survine după alte afecţiuni ca: boli hepatobiliare (hepatita epidemică, malarie, litiază biliară, colecistite), ulcere gastro-duodenale penetrante, stări septice, unele boli infecţioase (febră tifoidă, parotidă epidemică), alcoolism cronic şi mese copioase încărcate cu grăsimi animale. Pentru tratamentul pancreatitei sunt indicate, în scop paleativ, plante cu proprietăţi colagoge şi acidifiante cum sunt: nalba de grădină, lichenul de piatră, anason, coada racului, sub formă de infuzie sau macerat, dar şi decocturi din amestecuri de plante (arnică, muşeţel, mentă, păpădie, valeriană). De asemenea, pe suprafaţa abdomenului, în zona pancreasului, se unge cu alifie de gălbenele şi apoi se pune o cataplasmă cu herba de coada calului. În primele zile de pancreatită acută se interzice orice alimentaţie pe cale bucală, care ar putea stimula secreţia pancreatică şi accentua durerile. Se recurge la soluţii nutritive de glucoză şi aminoacizi, administrate prin cateter venos central. După 4-5 zile se trece la o dietă orală semilichidă (300-400 ml pe zi), bogată în glucide, formată din ceaiuri îndulcite şi sucuri nesărate din tomate, castraveţi, ridichi, cireşe, portocale şi lămâi, la care se adaugă fermenţii pancreatici (triferment şi procaină) şi vitamine liposolubile (A D, K).

După 7-10 zile, se adaugă în alimentaţie lapte degresat, margarină, miere de albine, pâine, legume bine fierte, sucuri de fructe, compoturi, rasol de pui sau vită. La 2-3 săptămâni după crizele pancreatice acute şi în cazul pancreatitei cronicizate se impune respectarea unui regim dietetic complet, hiperproteic şi hiperglucidic, pentru refacerea organismului, cu excluderea alcoolului, a grăsimilor animale şi a exceselor alimentare, ţinând seama de bolile asociate (colecistite, duodenite, stomac operat). În fiecare seară se recomandă să se facă o baie ascendentă de şezut sau pe partea superioară a abdomenului. De asemenea, se aplică o compresă rece cu alcool, urmată de o compresă călduţă, ţinută timp de o oră şi iarăşi o baie cu apă rece, timp de câteva minute. După mese, bolnavul va sta culcat şi i se va aplica parafină caldă pe epigastru şi pe abdomenul superior.