Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Răspundem cititorilor: Infuzia de pelin combate mirosul neplăcut al gurii

Răspundem cititorilor: Infuzia de pelin combate mirosul neplăcut al gurii

Data: 03 Septembrie 2009

Elena B., 31 de ani, Iaşi: „De ceva vreme am o respiraţie urât mirositoare. Medicul mi-a spus că sufăr de halenă, o boală provocată în general de o tulburare gastrică. Aş vrea să aflu cum se poate combate halena prin metode naturiste“

Prof. Constantin Milică
: Halena este respiraţia rău mirositoare din gură, cauzată de o igienă defectuoasă a dinţilor şi a gurii sau de unele afecţiuni ale aparatului digestiv (faringe, stomac, intestine) şi ale căilor respiratorii.

În uz intern se foloseşte:

- infuzie diluată din frunze de pelin, băută rece, prin înghiţituri rare, timp de cinci săptămâni;

- decoct din amestec cu fructe de anason (30 g), frunze de salvie (20 g) şi herba de cimbru de cultură (20 g) la 500 ml vin; se fierbe 10 minute, se infuzează acoperit 15 minute, se strecoară şi se consumă prin înghiţituri rare;

- macerat dintr-un amestec uscat şi măcinat de plante (în părţi egale de câte 20 g) cu fructe de chimion, anason, fenicul şi frunze de mentă, dafin şi eucalipt la un litru de vin roşu şi 200 ml de alcool de 70 de grade; se lasă să macereze 10 zile, se strecoară şi se beau câte trei păhărele (50 ml) pe zi;

- mestecarea zilnică de frunze proaspete sau uscate de mentă şi pătrunjel, coajă de portocale sau boabe de cafea şi ienupăr.

În uz extern se face gargară cu:

- infuzii din frunze de nuc, roiniţă, mentă, sovârv;

- decoct din frunze de salvie şi rozmarin, flori de muşeţel şi coada şoricelului, herba de cimbrişor, fructe de anason şi scoarţă măcinată de lemn câinesc (luate separate sau în amestecuri);

- esenţă de cuişoare, scorţişoară sau smirnă.

Sunt indicate mese cât mai dese, în cantităţi diminuate, bazate pe carne de pui şi peşte, lactate şi legume proaspete. Se exclud grăsimile animale, mezelurile, ridichea, usturoiul şi ceapa. După fiecare masă se vor consuma mere sau portocale.

De asemenea, se recomandă spălarea dinţilor şi clătirea gurii dimineaţa, precum şi după fiecare masă.