Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Răspundem cititorilor: Morcovul, un bun medicament pentru bolile de ficat

Răspundem cititorilor: Morcovul, un bun medicament pentru bolile de ficat

Data: 27 Septembrie 2010

Camelia B., Reşiţa: "Aş dori să ştiu în ce boli este recomandat consumul de morcovi sau de preparate pe bază de morcov. Vă mulţumesc"

Prof. Constantin Milică: Cele mai importante acţiuni terapeutice se constată în tulburările de creştere la copii, rahitism, anemie, debilitate, demineralizare, surmenaj, oboseală, astenie, extenuare, convalescenţă, nevrism, avitaminoze, scorbut. În aceste acţiuni, morcovul, crud sau prelucrat, întăreşte imunitatea organismului şi măreşte rezistenţa la boli infecţioase. În afecţiunile oculare sunt bine cunoscute efectele favorabile ale morcovului datorită conţinutului în vitamina A, intervenind în caz de insuficienţă vizuală, scăderea acuităţii vizuale, cataractă. La nivelul aparatului digestiv, morcovul este un neîntrecut prieten al ficatului şi al intestinelor, printr-o multitudine de acţiuni:

- ameliorează tulburările gastrohepatice, ulcerele gastroduodenale, gastritele hiperacide, hepatita cronică şi virală, ciroza, ascita, bila leneşă, insuficienţa hepatobiliară şi litiaza biliară;

- intervine în hemoragiile gastrointestinale, infecţiile intestinale, enterocolitele cronice şi acute, refacerea echilibrului acido-bazic, reglarea tranzitului intestinal, curăţirea mucoasei intestinale (datorită conţinutului de pectine);

- acţionează în colite, enterite, constipaţii, diaree la sugari şi copii, colibaciloză, eliminarea toxinelor şi otrăvurilor din corp, hemoroizi şi parazitoze intestinale (tenie, oxiuri).

În afecţiunile respiratorii intervine în liniştirea crizelor de tuse convulsivă, astm bronşic, bronşite cronice, răceală, voce voalată, pneumonie şi în creşterea rezistenţei faţă de bacilul tuberculozei (Koch).

În afecţiunile dermatologice, morcovul este un real protector al pielii, cu efecte de vindecare în răni, plăgi, ulceraţii, iritaţii, arsuri, eczeme, furuncule, ulcere varicoase, crăpături de călcâie şi mâini, pecingine, acnee, bube dulci, escare, degerături, prurit, pete tegumentare, înţepături de insecte, cancer de sân.

La nivelul gurii acţionează prin vindecarea stomatitelor, aftelor, amigdalelor, carii cu dureri dentare şi inflamaţii ale gâtului.

La persoanele în vârstă s-au dovedit efecte clare în prevenirea îmbătrânirii şi epuizării fizice şi nervoase.