Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Răspundem cititorilor: Renunţaţi, pe cât posibil, la sare, dacă suferiţi de obezitate
Emanuela C., Târgu Neamţ: "Ce alimente sunt interzise sau trebuie consumate cu restricţii de către persoanele care suferă de obezitate?"
Prof. Constantin Milică: Alimentele interzise, care măresc riscul obezităţii, al apariţiei cancerelor şi al dislipidemiilor (ateroscleroză, accidente vasculare, infarct de miocard, moarte subită) sunt următoarele: - carne grasă de porc (340 de calorii la 100 g), oaie, raţă, gâscă; - peşte gras (crapul are 104 calorii %); - afumături, mezeluri grase şi sărate, cârnaţi, sarmale; - conserve de carne şi peşte; - organe (creier, rinichi, uger, momiţe, icre - cele de Manciuria au 256 de calorii %); - grăsimi animale (untură, slă-nină, jumări, unt); - supe grase cu carne de porc, oase şi măduvă, rântaş şi supe drese cu smântână şi gălbenuşuri; - lapte integral, brânzeturi grase şi sărate (caşcaval, şvaiţer), smântână, frişcă îndulcită; - ouă cu maioneză şi aluaturi sau preparate, ca omletă cu jumări (cu valoare energetică de 220 de calorii la 100 g, comparativ cu un ou fiert în apă cu numai 80 de calorii la 100 g); - fasole boabe şi linte; - cartofi prăjiţi în untură sau ulei şi piure cu sos; - pâine albă, paste făinoase şi produse de patiserie (pateuri, plăcinte, budinci, prăjituri, creme, cozonaci, dulceţuri, peltea, gemuri, halva, rahat, crochete, saleuri, fursecuri, bomboane, îngheţată); - condimente iuţi (ardei iute, piper negru, hrean, muştar); - fructe oleaginoase (nuci, arahide, alune, castane comestibile); - fructe bogate în glucide (prune uscate, banane, stafide, smochine, curmale); - siropuri şi alte băuturi răcoritoare îndulcite, băute între mese; - cafea, cacao, ciocolată cu lapte, ceai negru sau verde (care stimulează secreţia de insulină şi măresc pofta de mâncare); - băuturi alcoolice (bere, vin, coniac, ţuică, lichior), care stimulează apetitul şi reduc mobilizarea grăsimilor din depozite. O atenţie deosebită trebuie să fie acordată consumului de sare care reţine apa în ţesuturi, reduce fluxul sanguin renal şi produce deficienţe circulatorii periferice (edeme, hipertensiune arterială, congestie cerebrală, dureri de cap, insomnii). Renunţarea la sare scade savoarea alimentelor şi, indirect, pofta de mâncare. La nevoie, gustul mâncării fără sare poate fi refăcut cu unele plante aromatice (tarhon, salvie, ghimbir, rozmarin, sovârf, chimion, cuişoare, mărar), care au efecte şi în slăbirea progresivă. Alimente cu restricţii cantitative: - grăsimi vegetale (ulei vegetal, margarină, salate dietetice); - carne albă (pui, găină, curcan); - albuş de ou, conserve în ulei; - lapte degresat, iaurt, brânză de vaci; - cartofi fierţi sau copţi, ovăz fiert; - pâine integrală, mămăligă, porumb fiert, fulgi de cereale; - sucuri neîndulcite; - unele fructe crude (prune, pere pergamote, struguri); - sucuri neîndulcite.