Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Răspundem cititorilor: Siropul de ceapă roşie, remediu garantat pentru bolnavii de bronşită

Răspundem cititorilor: Siropul de ceapă roşie, remediu garantat pentru bolnavii de bronşită

Data: 24 August 2009

Cornelia L., 40 de ani, Târgu Jiu: „Ce regim alimentar se recomandă în cazul unui bolnav de bronşită? Aştept răspuns şi vă mulţumesc!“

Prof. Constantin Milică
: Restricţiile în consumul de alimente încep cu un repaus alimentar absolut, încă de la debutul bolii, folosind, timp de cinci zile, numai lichide calde, respectiv ceaiuri şi sucuri de legume (câte 500 ml pe zi), în care predomină morcovul, varza albă, sfecla roşie şi ţelina. O altă reţetă de sucuri conţine 2-3 morcovi, două-trei mere, o portocală, jumătate de lămâie, o lingură miere de albine şi 150-200 ml de apă. Se mai utilizează un amestec din suc de hrean şi suc de ridichi negre, din care se beau câte două linguri, de patru ori pe zi.

După repausul alimentar, se introduc în consumul zilnic cât mai multe legume (salată, varză, morcov, ţelină, sfeclă roşie, pătrunjel, ridiche neagră, tomate, ceapă verde şi usturoi), precum şi suc din fructe proaspete (200-300 g), preparat din mere, gutui, afine, mure, portocale, lămâi, care sunt importante surse de vitamine, săruri minerale şi acizi organici. Adaosul de zeamă de lămâie fluidifică şi elimină sputa. Merită o atenţie deosebită vitaminele, în special C, care influenţează favorabil rezistenţa la infecţii, sporesc capacitatea de apărare a organismului şi de menţinere a stării de sănătate, cu acţiune directă de producere de leucocite în măduva roşie a spinării.

Zilnic, se vor bea două-trei căni cu lapte fierbinte, în care se pun câte 50 g miere de albine, iar dimineaţa se bea o cană cu lapte, în care se fierb frunze de pătrunjel şi câteva picături de suc de usturoi, pentru activarea expectoraţiei.

În continuare, este indicat un regim lacto-ovo-vegetarian, predominant crudivor, iar două zile pe săptămână se recomandă o cură de fructe proaspete. Cojile de mere nu se aruncă, ci se folosesc la prepararea unui decoct. Înainte de culcare, se bea o cană cu un decoct din trei mere, în care s-a pus o ceapă tăiată felii subţiri şi fierte 20 de minute într-un litru de apă.

În fiecare zi se va consuma un sirop preparat din două cepe roşii cu coajă, tăiate felii, care se fierb 10 minute într-un litru de apă cu 100 g zahăr; se strecoară şi se bea întreaga cantitate, fracţionată în mai multe reprize.