Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×
Acasa Societate Sănătate Răspundem cititorilor: Siropul din fruze de nuc şi ceapă roşie, bun contra astmului bronşic

Răspundem cititorilor: Siropul din fruze de nuc şi ceapă roşie, bun contra astmului bronşic

Data: 04 Aug, 2010

Clement R., jud. Tulcea: "Aş dori să ştiu ce reţete recomandă profesorul Milică în cazul astmaticilor. Vă mulţumesc"

Prof. Constantin Milică
: Pentru uz intern se prepară separat: infuzii din flori (de muşeţel, soc, lumânărică, petale de trandafir sau de mac roşu, coada-şoricelului, gălbenele, lavandă), frunze (de podbal, pătlagină), muguri (de mesteacăn, plop negru şi alun), herba (de cimbrişor, busuioc, rozmarin, isop, ventrilică, schinduf, unguraş, talpa-gâştei, sovârf, ciuboţica-cucului, trei-fraţi-pătaţi, scai-vânăt) şi fructe (de anason şi fenicul), din care se beau câte 2-3 căni pe zi pentru acţiuni antiseptice, antitusive, antispastice, antibiotice, antiinflamatoare şi calmante; decoct din rădăcini (de angelică, valeriană, iarbă-mare) din 3-4 linguri care se fierb în 250 ml apă şi se beau câte 3-4 linguri pe zi; decoct din fructe de fenicul (două linguri fierte în 250 ml lapte) cu efecte antibronşitice, expecto-rante şi antiseptice; decoct din usturoi (25 g fierte în 200 ml apă timp de 15 minute) din care se bea o cană pe zi; decoct din seminţe de in (125 g fierte în 400 ml apă; se adaugă zeama de la trei lămâi, 400 g miere, se lasă la macerat 2-3 zile şi se consumă câte o linguriţă înainte de mese; macerat în alcool 400 din nalbă mare, săpunariţă, cimbrişor, cimbru, podbal, talpa-gâştei, unguraş şi usturoi (se consu-mă câte 20-50 de picături de 3 ori pe zi, între mese, timp de do-uă luni pe trimestru; tinctură din rădăcină de valeriană sau ange-lică (20 g în 100 ml alcool 400, macerat 8 zile, din care se iau 10-20 de picături de 2-3 ori pe zi); vin de sunătoare, hamei şi hrean ras (30 g amestec macerat într-un litru de vin alb timp de 10 zile) şi se beau trei linguri pe zi; sirop din frunze de nuc şi bulbi de ceapă roşie. Cercetările au dovedit eficacitatea multor combinaţii de plante din care să nu lipsească speciile prezentate mai sus, alături de păducel, nal-bă, salvie, săpunariţă, plămânărică, lichen de stejar, roiniţă, ienupăr, mentă, sulfină şi măselariţă. Reţeta autorului: frunze (de podbal, pătlagină, salvie), flori (de coada-şoricelului, păducel), herba (de isop, cimbrişor, talpa-gâştei) şi fructe (de fenicul şi in). Se prepară un decoct (o lingură la 250 ml apă, se fierbe 2-3 minute, se infuzează acoperit 10 minute şi se beau 2-3 ceaiuri pe zi într-o cură de durată).