Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Răspundem cititorilor: Supele de zarzavat pot fi introduse în hrana sugarului de la şase luni

Răspundem cititorilor: Supele de zarzavat pot fi introduse în hrana sugarului de la şase luni

Data: 21 Decembrie 2009

Iulia D., Suceava: „Sunt mămica unui bebeluş de şase luni şi jumătate. Am început să-i diversific hrana şi aş dori să ştiu ce supe se recomandă pentru alimentaţia lui şi, dacă mă puteţi ajuta, chiar câteva reţete de preparare. Vă mulţumesc.“

Dr. Doina Dumitriu, medic de familie
: Zarzavaturile şi legumele sunt alimente sărace în calorii, dar ocupă un loc important în alimentaţia copilului, prin aportul de săruri minerale şi vitamine. Bine fierte şi introduse treptat în alimentaţie se pot da chiar şi de la vârsta de 5-6 luni. Primele legume folosite în alimentaţia sugarului sunt morcovii, cartoful şi spanacul. În folosirea legumelor şi zarzavaturilor în prepararea supelor sau piureurilor trebuie respectate câteva condiţii:

- să se evite opărirea cu apă clocotită înainte de fierbere;

- să se spele legumele şi zarzavaturile cu multă apă rece;

- să se fiarbă în puţină apă;

- apa în care au fiert legumele şi zarzavaturile să fie folosită la prepararea supei şi piureurilor.

Pentru prepararea supei de zarzavat se pun la fiert 100 g cartofi curăţaţi de coajă şi tăiaţi felii mari, 200 g morcov, 100 g albitură, (pătrunjel, ţelină, păstârnac), o roşie, un ardei, o ceapă într-un litru de apă. Timpul de fierbere este de 2-3 ore, după care se strecoară, iar în lichidul obţinut se adaugă două linguriţe de griş şi un vârf de cuţit de sare. Se fierbe 15-20 de minute, după care se adaugă o linguriţă de ulei sau de unt. La fel de potrivită este şi supa simplă de morcovi, preparată din 500 g de morcovi tineri, spălaţi, curăţaţi de coajă şi tăiaţi felii subţiri; aceştia se fierb cu un litru de apă două-trei ore, la foc mic. Se trec printr-o sită deasă sau printr-un tifon, se completează cu apă până la un litru, se adaugă un vârf de cuţit cu sare şi se mai dă un clocot. Pentru nou-născut şi prematur supa de morcov se pregăteşte cu 300 de morcovi şi un litru de apă. Se păstrează la rece nu mai mult de 24 de ore. Supa de morcovi lăsată în repaus sedimentează particule fine de morcov, astfel că la administrarea preparatului se va agita supa pentru omogenizare, cunoscut fiind că efectele terapeutice se datoresc morcovilor, nu supei. Supa de morcov este indicată în diareele sugarilor şi copiilor mici, iar cantitatea de apă administrată este de 150-200 ml/kg/zi, repartizată într-un număr de prânzuri corespunzătoare vârstei copilului. Supa de carne se introduce în alimentaţia sugarului tot de la vârsta de 5-6 luni şi se prepară ca şi cea de legume, la care se adaugă 100-150 g de carne albă (pasăre, peşte), aceasta fiind mai uşor de digerat decât carnea roşie. Atenţie! Carnea de porc sau de vită se poate administra numai după vârsta de un an şi jumătate-doi ani.